Vanwege een moedervlekje

De laatste keer dat ik iets van verbinding met ons koningshuis voelde, moet zo’n zevenenzestig jaar geleden geweest zijn. Ik was acht jaar oud, dus wist ik verder veel. Het was ten tijde van de Jan van Riebeeckfeesten in Culemborg, welke gehouden werden ter gelegenheid van het feit dat diezelfde Jan van Riebeeck, prominent inwoner van Culemborg, driehonderd jaar eerder namens de VOC de eerste handelspost in Zuid-Afrika had gesticht. Enig besef dat dat gewoon foute boel was en dus absoluut geen feestje verdiende, bestond er nog niet. Maar zo nauw keken wij toen niet naar onze geschiedenis. Ook onze koningin Juliana niet. Want zij vereerde Culemborg met een bezoek om die herdenking bij te wonen. Dus liep heel Culemborg uit om Juliana te zien. Want wat was er in die tijd vlak na de oorlog nou verder in zo’n Betuws stadje te beleven. Uiteraard waren wij ook van de partij. Mijn vader, mijn moeder, mijn zusje en ik hadden een prachtig plekje gevonden op een punt waar de route, waarlangs het vorstelijk gezelschap zou wandelen, op haar smalst was. Vlak voor de Binnenpoort. Waardoor geen detail van dat passerend hoge gezelschap, koningin Juliana en burgemeester van Koningsbruggen, mij kon ontgaan.

Ik heb in haar ogen gekeken, zij lachte rechtstreeks naar mij, ik hoorde haar mooie, melodieuze stem en ik zag in haar hals een heuse moedervlek. De aanblik daarvan deed haar voor mij op aarde landen, omdat niets menselijks – want dat is toch zeker een moedervlek – haar vreemd bleek te zijn. De koningin bleek een sterveling, die in geen verhouding kon staan tot de mythe die de monarchie wel was. Op dat moment werd de kiem gelegd voor mijn latere weigering om te geloven dat een erfelijk koningschap te verenigen is met een democratisch staatsbestel, laat staan dat het zich enigszins verhoudt tot de basisbeginselen van vrijheid, gelijkheid en broederschap. En het is wat dat aangaat bij mij ook nooit meer goed gekomen. Ik heb niets meer met de constitutionele monarchie, een verschijnsel dat voor mij de status van volledige irrelevantie heeft bereikt. Zodat ik ook niet meer weet wat ik ermee moet en ik ook niet de moeite doe om nog een antwoord op die vraag te vinden. Het zal allemaal wel en hopelijk toch niet mijn tijd duren. Zij het dat ik er niet meer voor op de barricaden ga. Want die moeite is dat hele koningshuis mij echt niet waard. En dat allemaal door de aanblik van dat ene moedervlekje.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Vanwege een moedervlekje

 1. Sjoerd zegt:

  Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Ik heb ook helemaal niets met het Koningshuis. Voor mij mogen ze het wegsnijden uit de regering en ze aan hun lot overlaten.

 2. Mack zegt:

  Bij mij krijgen ze toch wel een lach op mijn gezicht, en ik ben een grotere zuurpruim dan jullie.

 3. Dhyan zegt:

  Ik hou niet van de gratis propaganda die door de kleur Oranje met hen is verbonden, de adoratie o.a. door Oranjeverenigingen, de ING, het voetbal. Verder vind ik de verrijking door leden van het huis van Oranje verbonden met belangen in Shell, vastgoed en dergelijken en de meer dan riante toelagen die uit staatskas zijn toegekend niet goed te praten. De symbolische aard vind ik wel aardig.

 4. math zegt:

  Wat kost die poppenkast en wat brengt het op? Dit is een probleem wat we eigenlijk zelf zouden moeten op kunnen lossen, maar het is wat je schrijft, de moeite niet meer waard en ik laat me er het leven niet door vergallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s