Een ode aan MvdP (1)

De stofwolken van zijn triomf in de Amstel Gold Race zijn inmiddels opgetrokken. Het voorbehoud en de slag om de arm welke in mijn logje van 6 april nog overduidelijk waren te lezen, heeft hij radicaal om zeep geholpen. Superlatieven schieten mij ook te kort, hoewel ik nog niet zover wil gaan om van ‘Merckxiaans’ of ‘Messiaans’ te spreken. Maar onder de indruk ben ik wel van wat Mathieu van der Poel heeft laten zien tijdens die paar optredens van hem in enkele klassiekers en semi-klassiekers. Heel diep onder de indruk. En dat terwijl hij nota bene debuteerde in wegwedstrijden. Met elke keer weer een spetterende en overtuigende wijze van koersen, die de belangstellende kijker alleen maar kon enthousiasmeren. Want kon het nog offensiever? Om over sympathieke eigenzinnigheid maar te zwijgen. Want zowel in als buiten de koers gaat Mathieu zijn eigen weg. Want wat zou er verleidelijker zijn om voor een vervolg van het lucratieve wegseizoen te kiezen, als de successen en prijzen zo voor het oprapen liggen? Hem dus niet gezien. Hij kiest een andere weg en stiel, omdat hij het behalen van de gouden medaille bij het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio in zijn hoofd heeft gezet. Wat zoveel betekent dat we het voorlopig sporadisch met zijn kunsten op de weg moeten doen. Of we dat nu leuk vinden of niet. Mathieu heeft evenwel anders beschikt. Waardoor hij deels ook een raadsel blijft die aan het menselijk bevattingsvermogen wel moet ontstijgen en logischerwijs door zijn successen voeding geeft aan lyrische bespiegelingen, waarvan ik er twee mijn lezer niet wil onthouden. Allereerst de transcriptie van het finishverslag van de Amstel Gold Race, waarin Gio Lippens, als was hij een rapper, als volgt van enthousiasme buiten zichzelf treedt:

“En van der Poel ja die gaat dan dat gat zelf dichtrijden wat een geweldige finale is dit van deze Amstel Gold Race maar laten we geen herhaling krijgen van die Brabantse Pijl dat van der Poel zo meteen jongen niet opkijken rij nou maar gewoon door en doe nou maar hetzelfde wat je deed in de Brabantse velden en hij zit maar voortdurend naar achter te kijken of daar nog iemand demarreert en dan gaat-ie op de pedalen staan dan gaat ie sprinten Mathieu van der Poel komt eraan en hij komt erbij Mathieu van der Poel komt erbij en dan gaan we sprinten Mathieu van der Poel aan de linkerkant van de weg en hij gaat gewoon de Amstel Gold Race winnen hoe is het mogelijk Mathieu van der Poel kan het zelf niet geloven schudt met het hoofd en hij wint de Amstel Gold Race en kijk eens naar dat publiek hier aan de kant aan de overkant ongelooflijk iedereen schreeuwt iedereen staat en Steven Dalebout na de finish alleen met Mathieu van der Poel onvoorstelbaar”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een ode aan MvdP (1)

 1. Mack zegt:

  Normaal moet er altijd getemperd worden als er een grootste sportprestatie wordt geleverd, maar nu is het een Nederlandse wielrenner en schieten er superlatieven tekort. Meten met twee maten! Met een knipoog uiteraard, want je hebt wel gelijk.

 2. Ximaar zegt:

  Als het ‘onvoorstelbaar’ is, dan zou ik er ook rekening mee houden dat ie op iets betrapt gaat worden. Lance Armstrong z’n inbreng doet er wat dat betreft ook geen goed aan. šŸ˜‰

  Het levert in elk geval mooie TV op.

 3. Sjoerd zegt:

  Jouw negatieve opstelling tegen zijn optreden en verwachtingen heeft hij helemaal om zeep geholpen. Een echte zoon van zijn vader…

 4. Dhyan zegt:

  Zoals ook bij het koningshuis al aangegeven hou ik niet van persoonsverheerlijking. De man, ik ken hem niet, fiets kennelijk niet onverdienstelijk. Maar als je hem al zo hoog op het paard tilt zal hij daar ook een keer gemeen voor je afvallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s