Bij de giften voor de Notre Dame

Natuurlijk verzengden de vlammen die uit het dak van de Parijse Notre Dame sloegen, ook mijn hart. Ik stond erbij en keek ernaar en was als het ware sprakeloos van afstand. Met tegelijk wel het besef dat zo’n brand in feite van alle tijden is, een onontkoombaar historisch feit. Want hoeveel monumenten zijn er in de afgelopen duizend jaar wel niet aan de vlammen, oorlogsgeweld of revolutierumoer ten onder gegaan. Wat niet wegneemt dat de beelden telkens weer indringend zijn en zelfs extreme reacties, althans extreem in mijn ogen, begrijpelijk maken en waarover verder niet zoveel te zeggen valt. Echter, wat mij betreft des te meer over de directe nasleep en dan met name over de snelheid waarmee een aantal Franse miljardairs de honderden miljoenen voor het herstel en de restauraties beschikbaar stelden. Afgezien van de vraag of er misschien ook fiscaal gewin aan zo’n gift verbonden was en naast de publiciteit waarmee elk aanbod weer gepaard ging, waren er ook een paar morele hobbels die ik in dit verband niet genomen kreeg en die die giften daardoor in een voor mij dubieuzer perspectief plaatsten. Want als al die Franse rijkaards die honderden miljoenen niet alleen voor het oprapen, maar blijkbaar ook te vergeven hebben, dan is de vraag, denk ik, alleszins gerechtvaardigd waarom zo’n spontane actie wel zo gemnakkelijk tot stand komt als een hoeveelheid stenen weer teruggebracht moet worden in de oorspronkelijke staat, en dit niet schijnt te kunnen gebeuren als er menselijk lijden in het geding is.

Want heeft een van die miljardairs ooit wel eens een honderd miljoen euro beschikbaar gesteld om het Syrische of Libische lijden te verlichten? En hoe verhouden zij zich tot de treurigheid die voor miljoenen Parijzenaars in de banlieus, dus bij die rijkaards om de hoek, is weggelegd. Daar zijn zij met hun gebaren dus in geen velden of wegen te bekennen. En om het nog navranter te maken. Wat heeft de Franse staat tot nu toe gedaan om de schrijnende maatschappelijke problematiek in de voorsteden van Parijs, Lyon en Marseille definitief uit de wereld te helpen? De laksheid in beleid en bestuur op die plekken was en is welhaast spreekwoordelijk te noemen en staat in geen enkele verhouding tot de daadkracht van president Macron toen die eventjes stoer verkondigde dat de Notre Dame de Paris binnen vijf jaar zal zijn herbouwd. Hypocriet die doortastendheid in woorden. Eerst zien en dan geloven, ben ik geneigd te zeggen, en met mij die miljoenen in de Franse banlieus die het meest recht van spreken en twijfelen hebben, omdat hen voortdurend raderen voor ogen worden gedraaid en alle politieke praatjes, ook die van Macron bij hen nog nooit gaatjes hebben gevuld. Laat staan dat hij daar een gedenkwaardige klap op het water heeft gegeven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Bij de giften voor de Notre Dame

  1. Mack zegt:

    Als je het beroemdste gebouw, de trots van je land dreigt te vergaan, dan kan ik me voorstellen dat je dat met alle macht probeert te redden. Fiscaal gewin…hooguit is er een deel aftrekbaar, maar dan nog steeds was je financieel beter af geweest als je niet had gedoneerd. Hypocrisie zit in alle mensen. Michael Schumacher gaf 10 miljoen aan de Tsunami slachtoffers. Ik vind niet dat je hypocriet bent als je de Notre Dame wilt redden.

  2. Dhyan zegt:

    Nogmaals, je (eenieders) armen zijn tekort om de gehele wereld te omvatten, je kunt effectief alleen iets voor je nabije omgeving doen. Vraag je in het kader van het midden oosten liever af waarom stinkend rijke meer nabij gelegen landen als Qatar, Koeweit, de verenigde Arabische emiraten niks doen. De Franse banlieus zijn qua bereikbaarheid haalbaar maar inmiddels ook te onoverzichtelijk en omvangrijk geworden om als buitenstaander nog te kunnen behappen.

  3. Sjoerd zegt:

    Volgens kopen ze daarnaast een plaatsje in de hemel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s