Een verlichtend initiatief

Een heel ander geluid en ook nog eens een lichtend voorbeeld. Noem het gerust ook een licht in de duisternis waarmee begrippen als immigratie, vluchtelingen, asielzoekers in het Nederlands maatschappelijk debat steeds meer omgeven zijn. Want waag het tegenwoordig niet om een begripvol standpunt in te nemen of genuanceerde meningen te vertolken. Politiek correct en Gutmensch zijn nog de lichtste toevoegingen die je ten deel kunnen vallen op de sociale media. De kans dat de hele vuilbak vol rancune en frustraties over je hoofd geleegd wordt, is inderdaad stukken groter, terwijl de bron, waar dat allemaal uit voortvloeit, het rechts – extremisme, het populisme, de onderbuik, alleen maar voller wordt. Vandaar dat een tegengeluid maar al te welkom is, zeker als ze uit een onverwachte hoek komt, namelijk van de kant van het Nederlands bedrijfsleven, met voorop een aantal multinationals. Vijftien grote Nederlandse bedrijven gaan namelijk samen 3500 vluchtelingen aan werk helpen en daarnaast extra hulp geven aan mensen in vluchtelingenkampen. Tot de deelnemende bedrijven behoren Philips, ING, Randstad en ABN Amro. Philips wil in vijf jaar tijd honderd vluchtelingen aan een baan helpen en ABN Amro tachtig in twee jaar tijd.

ING leent daarnaast 10 miljoen euro uit welke Syrische vluchtelingen in Turkije in staat moeten stellen om een eigen bedrijf te starten. En natuurlijk kan er gewacht worden op het cynisch commentaar dat dit voor zulke bedrijven en instellingen inspanningen van het gehalte ‘peanuts’ zijn en dat het verdacht en tegelijk gemakkelijk is om over de rug van vluchtelingen de imagoschade die de multinationals de afgelopen jaren hebben geleden, enigszins te herstellen. De banken en Philips kunnen zich er immers geen buil aan vallen, terwijl ze in de publieke opinie weer terrein in hun voordeel weten te winnen, zal het verhaal zijn. Maar ook hier is het weer zo dat de pot de ketel verwijt dat die zwart ziet. Omdat het namelijk even gemakkelijk is om dit soort commentaar van de zijlijn te geven zonder een ander gebaar bij de hand te hebben. Of zijn er juist van die kritische kant wel bruikbare alternatieven gegeven of misschien voorhanden om het lot van vluchtelingen substantieel te verlichten en meer te doen dan wat het Nederlands bedrijfsleven als haar bijdrage wil leveren? Zo niet, dan past slechts een eerbiedig zwijgen dat vergezeld mag gaan van de erkenning dat dit initiatief meer hout snijdt dan al dat gekakel van die vermeend beste stuurlui aan de wal, waarvan het gelijk verankerd is in hun cynisme.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Een verlichtend initiatief

 1. Sjoerd zegt:

  Ik vind het prima dat dit soort acties wordt ondernomen. Al is het nog een druppel op een gloeiende plaat. Niet Lullen maar helpen… Vluchtelingen is eigen land hoeven geen vluchtelingen in Nederland te zijn.

 2. Dhyan zegt:

  Dat is een heel slecht idee, bedrijven moeten zich bezig houden met hun business. De politiek met de politiek en ieder ander mens met zijn eigen zaken,

  • robschimmert zegt:

   En die business houdt onder andere het werven van mensen in. En als dat niet linksom gaat, dan dus rechtsom, onorthodox, op deze wijze dus.

   • Dhyan zegt:

    Alleen Philips en Randstad hebben te maken met werknemers omdat ze ze nodig hebben en dan nog eens niet niet uit ideële overwegingen maar om er aan te verdienen. De Provinciale besturen, gemeenten en banken zouden hun tarieven eens kunnen verlagen indien ze overschotten hebben om aan liefdadigheid te kunnen doen.

  • L zegt:

   Dat is inderdaad de rechtse egocentrische mentaliteit die standraard is geworden ja.

   • L zegt:

    Oh de vorige was als antoord op Dhyan bedoeld

   • Dhyan zegt:

    Ja zet zulke ideeën maar weg als inferieur, dan doe je precies hetzelfde als degenen die andere bevolkingsgroepen als inferieur wegzetten. Daartegenover kan ik stellen dat goed doen of helpen alleen maar je eigen gemoed gerust stelt, je zelf prettig doet voelen, of een schuldgevoel wegneemt en dientengevolge een egocentrische handeling is. Nogmaals schoenmaker blijf bij je leest oftewel banken doe je bankzaken.

 3. sjogkel zegt:

  Ik denk dat het initiatief niet zo heel erg verlichtend is, aLs wel praktisch. Potentieel dat men anders laat liggen, het extra zetje dat men geeft heeft een toegevoegde waarde die groter is dan de extra investering die men daarvoor hoeft te doen. Het bedrijfsleven is gebaat bij een stabiele maatschappij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s