Een lang weekend op Ameland

Het ligt allesbehalve voor de hand om eens lekker een van de eerste weekenden van maart op Ameland door te brengen. Als een glazen bol had kunnen helpen, dan was dat zeker ook niet gebeurd en was dat geplande verblijf geskipped en gecancelled, want aan annuleren en afzeggen doen we niet meer. Maar bij gebrek aan de vaardigheid om in de toekomst te kijken, waren we overgeleverd aan de nukken van de weergoden die net toen wij er waren, vonden dat ze op Ameland eens duchtig huis moesten houden. Wat achteraf bezien ook wel zijn charme had en in ieder geval de mooiste plaatjes en opwindendste momenten opleverde. En voor de rest was het geraden om scherp op Buienradar te letten om tussen de voorziene buien en stormvlagen door toch nog iets van het eiland en haar schoons te zien. Zoals bijvoorbeeld dat frappante dorpje Hollum, dat bijna op de westpunt van het eiland ligt en dat ook onder de meest ongunstige omstandigheden een pareltje blijft. Met tientallen huizen, vissershuisjes, die in de zeventiende en achttiende eeuw opgetrokken zijn en nog altijd in een goede staat verkeren en daardoor aan het dorp een intiem en pittoresk karakter geven. Waarvan de bekroning te vinden is in Herberg de Zwaan, een fors herenhuis uit 1779, met een interieur uit die tijd, dat ook intact is gebleven. Hollum, een dorpje waar je dus kunt blijven dwalen en dromen en waar je je lijfelijk in een tijdreis waant, zeker als er geen kip op straat is als de elementen in de meest boosaardige zin heersen. Die kwade zin hebben we namelijk letterlijk wel ondervonden en eigenlijk ook opgezocht.

Want we hebben al aardig wat streepjes achter onze naam en willen niettemin ook nog wel wat. Zeker als het weer tegen zit en de beproevingen of uitdagingen zich dan eens zo groot voordoen. Want zouden wij ons daarom moeten laten kennen? Dus niet. Waardoor die wandeling naar de laatste strandtent op het eiland de ultieme test was om te zien hoe wij ons zouden houden met windkracht acht op de kop, zeg maar pal tegen. Wat andere koek bleek dan wij in ons Limburg gewend zijn, waar wij bij windkracht vier al collectief van de leg zijn. Hier op Ameland konden we echt aan de bak, met een storm die je permanent beukte en teisterde, terwijl er nergens luwte of beschutting te bekennen was. Vier, vijf kilometer lang was het dus leunen en steunen terwijl de ene voet voor de andere gezet werd. Wandelen werd schuifelen, zigzaggen om nog vooruit te komen. Met naarmate de strand en de zee naderden ook alsmaar meer opwaaiend zout en zand. Verre van leuk als je er middenin zit, maar des te amusanter als die penitentie achter de rug is en de vraag waarom we eraan begonnen zijn, niet meer beantwoord hoeft te worden. Hoogstens goed voor een nabeschouwing tijdens de terugvaart naar Holwerd, met nog altijd zo’n harde wind van 7 tot 8 Beaufort, een beetje deining en hoog opspattend schuim als de conclusie na een paar van die woeste dagen op Ameland alleen maar kan zijn dat het je gewoon overkomt, en dat dat goed is en de beste reden om er gewoon in mee te gaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een lang weekend op Ameland

  1. Sjoerd zegt:

    Daar kan ik me wel in vinden… gewoon doen alsof het zo hoort te zijn.

  2. math zegt:

    Tien plus voor deze schildering met de juiste vegen en streken en strepen.
    Ik heb een extra fleece aangetrokken tijdens het lezen, maar die
    hield weer en wind niet tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s