De autoriteit van Angela…

Ze kende zo maar de tafel van tien uit haar hoofd. Ze wist in welk jaar de slag bij Nieuwpoort plaats vond en wanneer Bonifatius bij Dokkum was vermoord. De hoofdstad van Bolivia debiteerde ze ook zonder slag of stoot en paardensprongen hadden geen geheim voor haar. En zo had ze het ene weetje na het andere paraat, waardoor ze als slimste mens werd gekroond, omdat niemand zoveel feitenkennis had als zij. En dan heet je dus slim te zijn, terwijl het natuurlijk niets met intelligentie te maken heeft. Zoals die Angela de Jong eigenlijk met die bekroning eigenlijk afdoende heeft bewezen. En nog meer daarna met al haar verschijningen op de tv. Omdat haar kennelijk door die overwinning opeens autoriteit werd toegedicht. Of kwam het omdat ze door die titel was opgevallen? Waarbij het natuurlijk meegenomen was dat zij tv – recensente was en als ‘slimste mens’ geacht werd een mening te hebben over alles dat er gaande was in de mediawereld. Want ook daarmee moeten we wat. Zo moet het mechanisme rond haar ongeveer gewerkt hebben, met als gevolg dat ze na Peter R. de Vries en, Jort Kelder het volgende factotum is geworden dat niet meer uit de vaderlandse talkshows is weg te slaan.

Omdat er altijd wel wat aan niksigheid in de omgeving van radio en tv te melden is en er behoefte aan duiding daarover is door een expert. Zodat Angela, ‘slimste mens’ als ze immers was, wel uitkomst moest bieden en bovendien over de gretigheid bezat om in haar eigen habitat te verschijnen. Als de slager die zijn eigen vlees keurt, maar dan precies omgekeerd. Maar wat maakt dat ook uit in het land der blinden waarin eenoog koning is en Angela daarom het hoogste woord mag, nee moet hebben? Omdat er niets en niemand anders is en zij als ‘slimste mens’ mooi is meegenomen zonder dat het verder iets voorstelt ondanks de autoriteit die haar wordt toegedicht. En die dus op raadselachtige wijze, volgens het geschetste mechanisme, tot stand kwam en wij daarom voorlopig met haar opgescheept zitten, met haar meningen, haar kennis, haar verklaringen, en haar gebabbel, alsof het er allemaal toe zou doen. En dat omdat ze een keer de feiten, en niks dan alleen maar de feiten, op een rij had staan en zo ‘de slimste mens’ werd. Zonder dat ze daarbij ooit op een originele gedachte te betrappen was en dat zo zeker als wat ook nooit zal zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De autoriteit van Angela…

 1. Sjoerd zegt:

  Aha, een nieuw pispaaltje erbij… Ik moet erbij zeggen dat ik haar niet ken en ook nog nooit van haar gehoord had.

 2. Mack zegt:

  Gordon is gek op haar geloof ik.

 3. Dhyan zegt:

  Thuis op de bank doe ik ook mee, maar de namen van de deelnemers ben ik meteen na de introductie ook alweer verdwenen. Gewoon nooit aan persoonsverheerlijking gedaan dan ontstaan deze toestanden, dan wel de opkomst van zo iemand als Hitler ook niet.

 4. Dhyan zegt:

  Thuis op de bank doe ik ook mee, maar de namen van de deelnemers ben ik meteen na de introductie ook alweer verdwenen. Gewoon nooit aan persoonsverheerlijking gedaan dan ontstaan deze toestanden, dan wel de opkomst van zo iemand als Hitler ook niet.

  (tweede keer, eerste niet geplaatst)

 5. sjogkel zegt:

  Ik denk niet dat ze die autoriteit pretendeert te zijn, ze valt wel op in het meningencircuit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s