De magie van het getal 14

Het was weer eens zo’n avond waarop je gekluisterd aan je tv zat, bijna niet wetend, niet begrijpend dat wat je zag zo maar mogelijk kon zijn. Hier spreekt de voetballiefhebber die zich gedurende anderhalf uur betoverd wist door de magie die het voetbal waarachtig wel eens in zich kan hebben. Waarbij het niet alleen gaat om de schoonheid van het spel zoals zich dat blijkt te kunnen ontrollen, maar ook om de surprise die in een wedstrijd besloten kan zijn, als zo’n wedstrijd een wending neemt die volgens de weg van het verstand niet kon worden voorzien. Die volslagen verrassing die elke scepsis doet verdwijnen en vervangt door golven van enthousiasme en euforie. Zoiets heb ik gisterenavond gezien en eigenlijk nog meer ondergaan toen ik Ajax in het Bernabeu – stadion de Koninklijke uit Madrid, Real Madrid, dat trots en onneembaar geacht voetbalbolwerk, van het veld zag spelen, op een wijze zoals door een Nederlandse club zelden wordt vertoond, met dus een ongedacht en onverwacht resultaat. Eclatant, oogverblindend en magisch was dit Ajax en haar spel.

En nog het meest dat laatste vanwege de betovering die dit keer van het voetbal van Ajax uitging, waardoor een wedstrijd ontstond, ook dankzij het uiteindelijk resultaat, die historisch genoemd mag worden. Zo’n wedstrijd waarvan er in het leven van de rechtgeaarde voetballiefhebber niet zoveel zijn als er op de vingers van een hand geteld kunnen worden. Zo uniek daarmee dat de hand van de magiër Johan Cruyff, die legendarische nummer veertien, haast vermoed kon worden. Alsof hij met zijn toverstaf de kracht van zijn eeuwige leven nog eens bewees door het Ajax – team als het ware vleugels te geven. Of was het toeval dat dit resultaat behaald werd met veertien spelers in de veertiende Champions League – wedstrijd van dit jaar, waarvan de uitslag ook nog eens 1 – 4 werd? Of regeert in plaats van Cruijff dan wel zijn schaduw het gewone toeval? Met in elk geval het gegeven van die bovenmenselijke prestatie, welke het alleszins rechtvaardigt dat dit Ajax zoals het zich gisteren liet zien, een dikke plaats verdient in mijn portret van de dag. Waarvan bij deze dus heel graag akte!

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De magie van het getal 14

  1. Mack zegt:

    Ze speelden geweldig, had het niet verwacht. Zelfs Frenkie deed het goed deze keer.

  2. Sjoerd zegt:

    Johan heeft beslist toegekeken vanuit zijn plaatsje daarboven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s