De keus voor de benenwagen

Het is misschien atypisch om hier op Carnavalszaterdag over fietsen te beginnen, maar tegelijk ook wel weer zo logisch omdat vandaag met de Omloop het Nieuwsblad het wielerseizoen (gelukkig!) weer echt van start gaat. Vandaar dus toch die keuze die zelfs nog meer voor de hand ligt, nu bekend is geworden dat de verkoop van e-bikes gedurende het afgelopen jaar een opvallende sprong heeft gemaakt. Zonder dat ik overigens een aandeel heb gehad in de groei van dat verkoopcijfer. Want mij dus niet meer gezien op zo’n elektrisch aangedreven rijwiel. Hoe verleidelijk ook, omdat je als je je redelijk zorgeloos wil verplaatsen in het hier omringende Heuvelland, je eigenlijk niet zonder kunt. Aan beklimmingen waarbij het zwart voor de ogen regel wordt, is natuurlijk geen enkele lol te beleven. Vandaar dat mijn fietstochtjes, voorzover ik daar al aan begon, zich beperkten tot het Plateau dat Schimmert omgeeft en daardoor eigenlijk steeds sporadischer zijn geworden en ik de tweewieler meer en meer ben gaan inruilen voor de benenwagen. Wat wel zo aangenaam is en je ook op de meest curieuze en spannende plekjes brengt waar je zelfs met een e – bike niet kunt komen. Waarmee ik al een reden heb genoemd om af te zien van de aanschaf van zo’n fiets met elektrische aandrijving. Hoewel dat een bijkomende overweging is. Andere aspecten hebben voor mij toch zwaarder gewogen. Want hoe je het ook wendt of keert, op een fiets ben je bij uitstek kwetsbaar in het hedendaags verkeer en dan zeker hier in het Limburgse, waar her en der wel fietspaden zijn.

Maar die zijn over het algemeen vergeven van allerlei soorten recreanten. Dat kunnen wielrenners zijn, groepen fietsende ouderen, waar ook de aantallen scooterrijders per seizoen toenemen. Zodat het daarop niet alleen dringen is, maar ook goed op je hoede zijn, evenzeer als wanneer je op de openbare weg fietst en permanent gepasseerd wordt of in elk geval haast contact hebt met alle mogelijk gemotoriseerd verkeer, auto’s, vrachtwagens, motoren, tractoren, veewagens, enz. enz. Wat bepaald niet helpt om lekker onbekommerd een fietstochtje te maken. Je moet voortdurend alert zijn, op de omgeving op de weg, maar evenzeer op je eigen stuurmanskunst. Waardoor het dragen van een helm bijna een must is, een voorwaarde om nog enigszins beschermd te fietsen. Maar of het echt helpt, blijft voor mij de grote vraag, nog afgezien van het feit dat het rijden op een e- bike best wel wat vaardigheid vereist, waaronder een adequaat reactievermogen. Want laat je maar even na, dan kan het goed mis gaan, ben ik in mijn directe omgeving gewaar geworden. Met blessures tot gevolg, waarvan het op oudere leeftijd maar lastig genezen is. Vandaar de keus voor het gebruik van mijn benenwagen, die mij niets kost, maar waarmee ik wel in mijzelf en mijn gezondheid investeer. Het blijft voor mij de vraag of dat met de e – bike 1 op 1 ook het geval is. Voor mijn gevoel dus niet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De keus voor de benenwagen

  1. Sjoerd zegt:

    Ik kan me er wat bij voorstellen… Ik neem tegenwoordig ook de auto om me te verplaatsen en wandel dan verder terwijl ik vroeger zo’n 6000 km per jaar op de fiets zat (o.a. op de fiets naar het werk ).

  2. L zegt:

    Om die reden loop ik naar mijn werk. Het betreft slechts 800 meter, maar op een in de spits dermate druk fietspad dat ik zelfs op de paar honderd meter enorm moet opletten om geen ongelukken te maken.

  3. sjogkel zegt:

    Het gaat wel eens mis bij het opstappen het is een heel gewicht op twee wielen. Ik hou het bij mijn licht gewicht sportfiets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s