Opnieuw de Sphinx – passage

Gisteren was ik er weer, in de Sphinx – passage in Maastricht, en zag dat ze weer mooier was geworden. Een kleinood, een juweel in een stad waar je nooit uitgekeken raakt en welke telkens blijft verbazen of verrassen. Steeds doen zich weer nieuwe parels voor, die of altijd verborgen zijn gebleven of opeens in het kader van de stadsvernieuwing uit een hoge hoed worden getoverd. En eerlijk is eerlijk, dat men in die stad van wanten weet als het om smaak gaat, wordt bij iedere ontdekking weer bewezen. Want in het nog in ontwikkeling zijnde Sphinxkwartier, dat grenst aan de Markt en de Boschstraat, bevindt zich onder het Eiffelgebouw, een industrieel monument, en achter de Pathé – bioscoop de zo genoemde Sphinx – passage, die werkelijk een bezoek waard is om zo een essentieel onderdeel van de Maastrichtse geschiedenis te leren kennen.

Over een lengte van 120 meter is daar met behulp van teksten, foto’s en een scala van producten de historie van de keramische industrie in beeld gebracht, waarvan de Sphinx – fabrieken met hun stichter Petrus Regout de voornaamste exponent waren. Met ook vanuit ons huidig perspectief genoeg zwarte kanten, zoals de kolossale armoede en de kinderarbeid, die in deze permanente buitenexpositie onverhuld en met behulp van 30.000 keramische tegels getoond worden. Terwijl daarnaast de vele producten uit de Sphinx – geschiedenis, die logischerwijs ontrold wordt onder het bastion dat het Eiffelgebouw daarin was, in volle glorie tentoongesteld worden. Een geschiedenis die vanaf 1850 tot eind twintigste eeuw een hoeksteen vormde in het industriële hart van Maastricht en waaraan onomwonden recht wordt gedaan in die fascinerende Sphinx – passage.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg, Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Opnieuw de Sphinx – passage

  1. Sjoerd zegt:

    Ik moet daar toch eens gaan kijken, ik was gisteren aan de ander kant van Maastricht, bij de tapijnkazerne…

  2. sjogkel zegt:

    Jammer genoeg weinig woorden over de arbeidsomstandigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s