Joost de Vries spreekt….

Joost de Vries is een jonge talentvolle schrijver en daarnaast redacteur van het tijdschrift ‘De Groene Amsterdammer’. Hij heeft het hart op de tong en noemt de dingen bij naam, maar doet dat wel nadat hij er goed over heeft nagedacht. Waardoor hij zeker geen onzin laat horen. Hij beschouwt bijvoorbeeld de heersende tijdgeest en fileert deze vervolgens in deze niet mis te verstane bewoordingen:

“Vroeger pleegde er een soort van schaamte te heersen als men iets niet wist dat men eigenlijk behoorde te weten. Tegenwoordig is het tegenovergestelde aan de hand. Als je nu laat merken dat je iets wel weet, ben je een eikel, arrogant, elitair, een snob, grachtengordel. Te koop lopen met je niet-alledaagse kennis of culturele belangstelling wordt al snel gezien als een poging je te onderscheiden van de massa, en dat lijken mensen steeds minder te pikken. We leven in een tijd van anti-intellectueel populisme, en bij het populisme hoort een enorme behoefte tot een groepsgevoel, tot eenheid en om die eenheid te benadrukken worden steeds vijanden gezocht die anders zijn. Dat kunnen vluchtelingen zijn, transgenders, of mensen met een migratie-achtergrond, maar ook intellectuelen en kunstenaars – en die worden dan verdacht gemaakt. Door de politiek, door Geert Wilders die het heeft over kunst die hij zijn ergste vijnd niet zou toewensen of door VVD’ers die het vol dedain over de “chablis – sippende Stopera-elite hebben.”

En ook dit is zo’n treffende waarneming, die bij menigeen herkenning zal oproepen:

“Het doet hem denken aan vorige zomer toen hij met zijn toenmalige vriendin ‘heel bourgeois’ een week naar de Cevennes in Frankrijk trok. We verbleven in een gite, gerund door Nederlanders, met allemaal andere Nederlanders. ’s Avonds aten we met elkaar aan lange tafels Een week lang hadden we tijdens het eten van die brave gesprekken: ben je naar het strand geweest, zijn jullie ook naar de supermarkt geweest? Babbeldebabbel. Op de laatste avond bracht ik de overleden Britse intellectueel Christopher Hutchins ter sprake, een fanatieke atheïst. O, Hitchens, zei de man met wie ik aan het praten was, ik ben gek op Hitchens. Iemand anders hoorde ons en vroeg of we het over Hitchens hadden. Binnen no time ontpopte zich een heel inhoudelijk gesprek over atheïsme, politiek, boeken en over stukken die we in de krant gelezen hadden. Het viel me op hoe hongerig iedereen op dat inhoudelijk gesprek was, terwijl we ons een week op de vlakte gehouden hadden. Daar dacht ik later over na: het is kennelijk een beleefdheidsvorm om niet over dingen te beginnen waarvan je niet zeker weet of de ander wel weet waar je het over hebt.”

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Joost de Vries spreekt….

  1. Dhyan zegt:

    Wat betreft beide delen is er geen enkele vorm van herkenning. Wat betreft voorbeeld 1 moeten het welhaast voetbal minnende kringen zijn waarin deze schrijver verkeert, de conclusie van gezochte vijanden mist anders elke grond.

  2. L zegt:

    Nou kan dat tweede onderwerp ook wel iets zijn dat je uit voorzichtigheid niet aanroert met totale vreemden, omdat het gevoelig kan liggen een een felle discussie kan uitlokken waar je op dat moment geen zin in hebt. Maar Wilders profileert zich beslist bewust anti-cultureel ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s