Het leven van Hitler

Aan kritische noten over het functioneren en de programmering van de publieke omroep ontbreekt het hier niet. Maar omwille van de nuancering van de beeldvorming mag het goede ook niet te na gesproken worden. Laat dat dan maar gebeuren in de vorm van het vestigen van de aandacht op uitzendingen, series en wat dies meer zij die de moeite van het kijken meer dan waard zijn, althans naar mijn idee. Zo valt het bijvoorbeeld op dat het momenteel kwalitatief goede documentaires ‘regent’. Het lijkt bijna iedere avond wel prijs ermee. Zo had afgelopen woensdagavond een verrassing in petto in de vorm van het eerste deel van een 4 – delige serie over het leven van Adolf Hitler, waarvan de vervolgen de komende drie woensdagavonden op Nederland 2 om 20.25 uur uitgezonden zullen worden.

En wat zo bijzonder was aan dat eerste deel van deze Duitse (!) serie, was dat het verhaal opgebouwd was uit veel, en vaker nooit vertoonde, beeldfragmenten en uit citaten uit dagboeken van Hitler zelf en van personen uit zijn directe omgeving. Daarnaast was er natuurlijk een soort van voice-over die voor de weergave van de verhaallijn en de historische feiten zorg droeg zonder dat dat de overhand kreeg. Waardoor de documentaire door die toch originele aanpak beslist de nodige waarde toevoegde aan het al bekende feitencomplex rond het leven van Hitler, zoals dat minutieus vastgelegd en omschreven werd door Alan Bullock in zijn standaardwerk “Hitler, A study in tyranny”. Kortom, een aanrader deze serie en een meer dan geldige reden om de woensdagavond de komende drie weken vrij te houden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het leven van Hitler

  1. Sjoerd zegt:

    Hitler was een fenomeen, natuurlijk was WO ll niet echt de ultieme vorm waarin dit gestalte kreeg, maar de wijze waarop was toch fenomenaal…

  2. Mack zegt:

    Klinkt interessant. Maar ik kijk toch liever die over van Hanegem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s