Een voetballer als Ziyech

Het moet er een keer van komen dat hij hier in het zonnetje wordt gezet en daarmee zijn verdiende plaats krijgt in mijn portret van de dag. Want is vriend en vijand het er niet over eens dat hij afgetekend de beste speler in de vaderlandse Eredivisie is? En is hij, Hakim Ziyech natuurlijk, nou net niet precies die voetballer waar je voor naar het stadion gaat? Omdat hij, ondanks dat hij steeds met torenhoge verwachtingen wordt belast, ook telkens weer weet te leveren? Wekelijks blinkt hij immers uit met zijn loepzuivere passing, waarmee hij de linies en looplijnen van de tegenstander ontmantelt en ontregelt. Hij loopt en werkt zich het licht uit de ogen om de bal te heroveren en te behouden. Zijn techniek en balbehandeling zijn haast bovenaards en gek genoeg is hij met al zijn individuele klasse bij uitstek een teamspeler, die voortdurend in dienst van het collectief en zijn medespelers speelt. Daarnaast is hij doeltreffend en doelgericht, wat blijkt uit de goaltjes die hij in elke wedstrijd meepikt. Wat niet tot de voorbarige conclusie mag leiden dat hij als voetballer helemaal onberispelijk is. Dat zeker niet.

Want er kan gerust de kanttekening gemaakt worden dat het hem nog wel eens aan de guts en initiatief ontbreekt om als het zijn ploeg Ajax tegenzit, als de voetballende leider op te staan en zijn team op sleeptouw te nemen teneinde de malaise achter zich te laten. Daar laat hij het afweten, is hij te nederig en verschuilt hij zich nog te zeer, waar hij als mens aan de andere kant best wel wat rafelrandjes heeft en zeker niet de ideale schoonzoon is. Uitgesproken is hij namelijk zeker, iemand die niet om een mening verlegen zit en er vaker blijk van heeft gegeven het hart op de goede plaats te hebben zonder daar zelf veel ophef over te maken. Een persoonlijkheid heet dat en is hij zeker, welke altijd zijn plek zoekt en vindt. Waarmee hij tegelijk ook als voetballer is getypeerd, als de artiest en de ragfijne technicus die zijn eigen gang gaat zonder het belang van het team uit het oog te verliezen en zo in de voetsporen treedt van iconen als van Hanegem en Bergkamp, met wie hij absoluut vergeleken mag worden. Geen wonder dus dat Hakim Ziyech van mij een plek krijgt in mijn portret van de dag. Want welke speler in Nederland kan zich aan hem en zijn stijl spiegelen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s