Welkom in Beekdaelen

De eerste kennismaking met de gemeente Beekdaelen is na alle droefenis die de gemeente Nuth gedurende ruim vijfendertig jaar heeft gebracht, zeker niet meegevallen. Zou dan de scepsis die hier in Schimmert zo overduidelijk vorm kreeg in het verzet tegen de gemeentelijke herindeling, toch nog verder wortel kunnen schieten, ondanks alle mooie praatjes die voorafgingen aan de datum van de feitelijke fusie, 1 januari 2019? Het politieke spel dat zich ontspon na de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018 beloofde al niet veel goeds. Het gekuip en gekonkelefoes, waar de gemeenteraad van Nuth altijd zo bol van stond, was weer niet van de lucht en leidde er uiteindelijk toe dat de Nuther boontjes om hun loontjes kwamen. Want wat werd er door de Nuther goegemeente achter het net gevist toen het ging om het bemachtigen van mooie baantjes, terwijl de Schinnense politici er met de buit van door gingen en dus als wethouder van Beekdaelen de komende jaren aan de weg mogen timmeren. Nuth heeft het toekijken en kan zich als het ware geannexeerd voelen, zonder dat dat gevoel overigens gedeeld wordt in Schimmert omdat dat zich met vier inwoners in de gemeenteraad van vijfentwintig niets te kort gedaan hoeft te voelen, in tegenstelling tot de tijd dat de kern Nuth in de gemeente met dezelfde naam de grootste vinger in de pap had, zonder iets te bewerkstelligen.

Dus een fraai vertoning leverden die eerste en inleidende politieke beschietingen in Beekdaelen niet op. Maar daar viel al met al nog wel mee te leven totdat mijn eigen huishoudelijk budget in het geding kwam in de vorm van de aanslag van gemeentelijke belastingen. Die hakte er dus hevig in, zeker tegen de achtergrond van alle nobele beloften die vorig jaar werden gedaan om de zieltjes voor de beoogde herindeling te winnen. Want dat samengaan zou tot minder overheidskosten moeten leiden en uiteraard tot een effectiever gemeentelijk overheidsapparaat. Dat had de inwoner van Beekdaelen dus gedacht. Want wat bleek? In een jaar tijd kwam een verhoging van de gemeentelijke belastingen van 13% uit de bus, waar in het tijdvak van 2014 tot en met 2018 sprake was van een verhoging van welgeteld 5% in totaal. Waardoor er met die herindeling, zoals in Schimmert al lang verwacht, met recht een kat in de zak werd gekocht nadat er eerst door provinciaal en ook gemeentebestuur plus de nodige politieke partijen jereinste boerenbedrog was gepleegd. Omdat er voor de burger, zoals nu duidelijk wordt, helemaal niets te winnen was.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Welkom in Beekdaelen

  1. Sjoerd zegt:

    Ik kan er geen medelijden mee hebben om eerlijk te zijn. Toen Hoensbroek destijds als een van de grotere gemeenten geannexeerd werd door Heerlen lachten de inwoners van Nuth in hun vuistje…
    Hoensbroek had destijds ca 24.000 inwoners. Niemand was het er mee eens… Nuth had er toen 5.000…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s