Een feilloze ochtend in Maastricht

Feilloze dagen bestaan nog altijd. Zoveel werd vandaag door de vijftiende februari wel duidelijk gemaakt. Met het passend decor dat zich in het ochtendlijke Maastricht bevond. Waar de rimpelloze Maas zich liet beschijnen door de volle zon, die zowaar al warmte begon te geven, en de Servaasbrug alleen maar trots lag te wezen in een licht dat het beeld van het voorjaar begon te schenken. Nauwelijks geluid werd er gegeven of was er te horen of het moest dat van alle voetstappen zijn welke dezelfde kant op gingen, in de richting van de weekmarkt die zich rond het stadhuis had gegroepeerd. Zelfs stemmen klonken niet op dit min of meer vroege uur zonder een spoor of schijn van bedrijvigheid, waarop geen winkels open waren en nog nergens koffie geserveerd werd. Met het meest prangende beeld van die serene en half en half tot zichzelf terugkerende stad op de Maastrichter Brugstraat, anders epicentrum van rumoer, nu het brandpunt van de harmonische, bijna volmaakte stilte.

Die dus hoogstens omlijst werd door de bewegingen en stappen van de passanten, die zo letterlijk huns weegs gingen zonder enig spoor achter te laten en vervliegend in de ijlte van het moment. Alsof de atmosfeer er niet breekbaarder en verstilder kon zijn, waar zelfs de lichtste zucht van wind ontbrak en de zon alleen maar aan kracht won, naarmate de tijd verstreek en het voorjaar zich meer en meer liet zien en voelen. Met logischerwijs steeds meer mensen, waaraan eerder de beleving van rokjesdag dan de deelname aan de warmetruiendag viel af te lezen. Zo op het oog zonder sores en met de blik vooruit, de kant van de weekmarkt op, waar het op deze tijd van de dag hoofdzakelijk te doen was en ook bleek te zijn. En ook daar toch weer die haast gewijde stilte van deze zonbeschenen ochtend, die slechts doorbroken werd door de luide aanprijzing van zijn waar door die marktkoopman, als om de kracht en de betekenis van de stilte te onderlijnen. Met verder alleen maar de zon en haar warmte die de feilloosheid van deze vrijdagochtend in Maastricht het meest bepaalden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s