Afgeknapt op ‘De Luizenmoeder’

Het zijn mogelijk wat grote woorden ervoor, maar laat ik het toch maar houden op de afknapper en deceptie die het voor de eerste maal kijken naar ‘De Luizenmoeder’ afgelopen zondagavond voor mij betekende. Want waarom niet die grote woorden gebruikt als er van tevoren door alle publiciteit zoveel verwachtingen waren gewekt? Hoge verwachtingen, die – achteraf weliswaar – ook nog eens bewaarheid werden door het ongelooflijke kijkcijfer van 4 miljoen voor een programma op zo’n marginale zender als Nederland 3, in een tijd dat op hetzelfde moment nog zo’n twaalf, dertien Nederlandstalige zenders in de lucht zijn, waarvan er een aantal zich bezighouden met voetbal. Dat maakt het succes, de publiciteit en de verwachtingen rond “De Luizenmoeder” alleen maar intrigerender zodat het niet zo vreemd is dat mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik wilde daar toch het mijne van weten en bovendien wat zozeer een hype was, misschien wel de tijdgeest ademde, zeker niet gemist hebben. Dus daardoor extra geprikkeld en meer dan normaal geconcentreerd ging ik er weer eens ouderwets voor zitten.

Om mij in nog geen vijfentwintig minuten later lichtelijk verbouwereerd en tamelijk opgelaten te voelen door die ene ongemakkelijke vraag of dit het nu was waarover zoveel ophef was geweest en waarvoor de recensenten over elkaar heen buitelden om maar de meeste loftuitingen te kunnen debiteren. Met uiteindelijk als onverbiddelijk pleitbezorgster die juffrouw van het AD, Angela de Jong die langs een onnaspeurlijke weg autoriteit heeft verworven, dus daardoor ‘De Luizenmoeder’ naar de status van fenomeen heeft geschreven. Maar vraag mij vooral niet waarom, want ondanks dat het al dagen verder is en ik voldoende bedenktijd heb gehad, moet ik het antwoord schuldig blijven, zoals ik evenmin begrijp waar het esprit en de humor zich in die eerste editie dan wel heeft bevonden. Omdat er niks om te lachen viel, de zouteloosheid hoogtij vierde en misschien op zijn hoogst de schijn van een uiterst slap aftreksel van Jiskefet werd hooggehouden. Maar verder viel er niets aan te beleven wat mij betreft. Zodat de afknapper en deceptie groot was en wel zo groot dat ik mijn tijd niet meer vermors om nog naar zo’n mislukking als ‘De Luizenmoeder’ te kijken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Afgeknapt op ‘De Luizenmoeder’

 1. drawmargo zegt:

  In het eerste seizoen werd er ook al zo lovend over geschreven dat ik ook eens ben gaan kijken. Een kwartiertje gekeken en uitgezet. We vonden er niets aan. Onrealistisch ook. Ik heb drie kinderen dagelijks naar school gebracht en gehaald en ben ook overblijfmoeder geweest, maar ik vind dit een slechte comedie die niets met de werkelijkheid van doen heeft. Niet leuk, niet interessant, niks. Dus ik ben het helemaal met je eens.
  Die Angela kijkt overal naar, dat wordt je blik wel eens vertroebeld. Boer zoekt vrouw vind ze geloof ik ook top amusement, ik heb daar nog geen 5 minuten van uitgezeten, mijn tenen braken zowat.
  Margo

 2. Ximaar zegt:

  Volgens mij is dit een totaal ander genre dan Jiskefet. Dit is een vervolgverhaal met tenenkrommende momenten. Sommige mensen vinden die ongemakkelijke TV leuk en herkenbaar. Zelf heb ik er niet veel mee. Ook even gekeken, maar net als de vorige serie niet langer dan een minuut of 5. Gelukkig is kijken geen plicht en start ik wel iets als Tegenlicht of Kanniewaar zijn. Met Boer zoekt vrouw, Wie is de Mol en competitievoetbal heb ik ook bitter weinig. En ook daar schijnen genoeg mensen naar te kijken.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik heb het gelukkig nog nooit gezien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s