‘Vaderland’ van Aramburu

Het was haast een impuls, een spontane ingeving toen ik mij bij het dichtslaan van ‘Vaderland’ van de Baskische schrijver Fernando Aramburu voornam om het direct opnieuw te gaan lezen. Wat mij trouwens voor de eerste keer overkwam, nadat ik gedurende mijn hele leven toch de nodige boeken heb gelezen, waarvan een aantal ook nog eens herlezen, maar dan wel na verloop van tijd. Dus ook niet meteen, zoals nu wel met deze lijvige roman van bijna zeshonderd bladzijden. Wat genoeg zegt over de mate van mijn waardering voor dit boek dat al anderhalf jaar een bestseller in Spanje is. Terecht, omdat het een waarachtig meesterwerk is, overweldigend, beklemmend, een verhaal dat er toe doet en wat te vertellen heeft en bovendien ook nog eens fraai is gecomponeerd, want de vorm van een soort mozaïek-vertelling heeft gekregen. In ‘Vaderland’ wordt door Aramburu minutieus geschetst welke giftige invloed de ETA, de Baskische terreurorganisatie, heeft kunnen uitoefenen op het leven van gewone mensen in het Spaanse Baskenland.

Hij laat zien hoe mensen uiteengedreven worden en stuk voor stuk slachtoffer worden van het fanatiek en zonder aanziens des persoons belijden en beleven van dogma’s zoals bijvoorbeeld het rabiaat nationalisme. In korte hoofdstukken weeft hij een vertelling ineen waarin de lotgevallen van negen leden van twee aanvankelijk bevriende gezinnen beetje bij beetje aaneengeschreven worden tot indrukwekkende portretten, waaruit per saldo het feitelijke en intense drama dat de ETA – terreur teweeg bracht, resulteert. Omdat het ieder van hen, zoals elke Bask, uiteindelijk overkwam omdat er geen ontkomen aan was. Die wurgende greep is door het hele boek voelbaar, geen bladzijde uitgezonderd. Wat ‘Vaderland’, met name in deze tijd van toenemend nationalisme en populisme, des te relevanter en urgenter maakt en alleen maar lezenswaardiger. Eens te meer omdat het dus ook prachtig geschreven is. Want waarom zou ik anders dit boek meteen voor de tweede keer gaan lezen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Vaderland’ van Aramburu

  1. Sjoerd zegt:

    Dat laatste vraag ik me ook af…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s