Baran en de samenloop der dingen

In welk leven komt het toeval niet voor? Ik loop er toch wel eens tegenaan en wordt dan meestal gefrappeerd door de samenloop der dingen. Gisteren ook weer en wel op zo’n opvallende wijze dat dat voor mij aanleiding was om toch eens wat meer over het toeval aan de weet te komen. Daardoor stuitte ik op de volgende tekst:

“Er zijn verschillende definities van toeval. Maar wat in het dagelijks leven meestal onder toeval wordt verstaan, is een opzienbarende samenloop van omstandigheden die schijnbaar zonder opzet, aanleiding en zonder enige logica tot stand komt, en die daardoor als een soort van wonder wordt ervaren. Alleen blijkt vervolgens bij nader onderzoek, of bij simpel nadenken, dat een dergelijk mirakel volkomen voorspelbaar zou zijn geweest indien we vooraf alle gegevens hadden gekend”.

Alles goed en wel, was mijn eerste reactie, maar hoe verhoudt deze stelling, noem het opvatting over toeval, zich tot datgene wat mij overkwam en dat ik toch op geen stukken na met deze zienswijze op toeval, dat dan niet zou bestaan, kan rijmen? Om bij het begin te beginnen. Momenteel ben ik een boek van Kader Abdolah aan het lezen dat beschouwd kan worden als een kroniek van de lotgevallen van een groep asielzoekers ergens in Nederland. Met daarin een neerslag van hun dagdagelijkse bestaan dat uiteraard gevuld is met de doodgewoonste dingen, zoals ook de geboorte van een kind dat de naam Baran krijgt. Voor mij een heel bijzondere naam die ik tot voor het lezen van dat boek nog nooit was tegengekomen. Meer dan opvallend genoeg dus.

Dat gebeurde gisteren, kort voordat ik met mijn vriendin op weg toog naar een concert van het beroemde Brodsky Quartet in de Pieterskerk in het Belgische Leut, net over de grens aan de Maas. In de auto kwamen we onder andere aan de praat over het boek van Kader Abdolah dat zij kort daarvoor ook had gelezen. We namen samen het verhaal door en draaiden intussen de Rijksweg op in de richting van het langgerekte Maasmechelen. Net binnen de bebouwde kom van die gemeente gekomen viel ook de naam Baran in ons gesprek, dat over een episode ging waarin de baby met die naam voorkwam. En juist op dat moment lichtte in de duisternis van de Rijksweg in het licht van mijn koplampen een wit bord op, waarop in tamelijk grote zwarte letters te lezen was “BARAN Installatieburo Maasmechelen”. Ik hield mijn stuur op dat enkele moment extra stevig vast, omdat ik mijn ogen echt wilde geloven, geconfronteerd als ik werd met een samenloop der dingen, waarbij slechts het etiket ‘toeval’ paste. Of was hier dan sprake van dat soort logica, iets metafysisch dat mijn begrip en kennis verre te boven gaat en dat dus elk toeval zou uitsluiten?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Baran en de samenloop der dingen

  1. Sjoerd zegt:

    Puur toeval zou ik zeggen…

  2. math zegt:

    Indien jullie niet dat boek hadden gelezen en spraken over de naam Baran, was jullie ook niet dat bord langs de weg opgevallen. Geen van de andere borden, die jullie passeerden, vielen je op en kun je je herinneren. Zo valt ook iedere bestuurder dezelfde type auto’s op, als waarin hij zelf rijdt , die hij op de snelweg ziet. Of kijk naar een film, en je ziet meteen, wanneer er eenzelfde schilderij aan de wand, zelfde stoelen aan een tafel als in je eigen huis staat. In een boekenkast vallen je de titels meteen in het oog van de boeken, die je ook gelezen hebt. In de mensenmassa in een drukke winkelstraat ziet ons brein in een split second het enige voor ons bekende gezicht. Alle andere vreemde gezichten worden automatisch weggefilterd en kunnen we ons niet meer voor de geest halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s