Een ander soort ‘Moltalk’

Er zijn genoeg televisieprogramma’s te bedenken die ik niet bekijk omdat ze me op voorhand tegenstaan vanwege de inhoud of de deelnemers. Maar er zijn evenzo televisieprogramma’s waar ik naar kijk en ook blijf kijken ondanks dat ze me meer en meer beginnen te irriteren. Ik kom er niet meer los van zonder dat ik een echte rechtvaardiging heb voor mijn kijkgedrag in dat geval. Een typisch voorbeeld van zo’n programma is “Wie is de Mol”, dat tot mijn verbazing een miljoenenpubliek haast uitzinnig van enthousiasme lijkt te maken. Zonder dat ik daar ook maar een snars van begrijp of van die jaarlijks terugkerende hype ook maar chocolade kan maken. Het gaat geheel aan mij voorbij terwijl ik nota bene toch ernaar blijf kijken, ondanks dat ik van het hele programma werkelijk geen bal begrijp. Ik kan het van de eerste tot en met de laatste minuut niet volgen, snap niets van de spellen en opdrachten die aan de deelnemers worden voorgelegd, zoals ook de regels rond jokers en vrijstellingen voor mij totaal in nevelen gehuld blijven. Laat staan dat voor mij helder is waarom een deelnemer het spel moet verlaten.

Wie valt waarom dat lot ten deel en wat heeft diegene ten opzichte van de anderen minder gepresteerd? Is er een kijker die daar wel koek van kan bakken? Ik dus in de verste verte niet, waardoor het hele spel en de afwikkeling ervan een volledige abstractie is, ondanks dat de deelnemers BN’ers zijn die kijkers daarom met hun aanwezigheid aanknopingspunten zouden moeten verschaffen. Maar zoals gezegd, mij dus in elk geval niet omdat het voor mij de vraag blijft waar deze mensen hun status van BN’er aan te danken hebben en wie of wat zij in feite zijn. Ik ken en herken ze niet, maar zie alleen dat ze allen uitblinken in geposeerd gedrag, aanstellerij, die vanzelfsprekend extra vorm krijgt als de camera’s op hen gericht zijn. Blij word je er niet van. Ik tenminste niet en zie daardoor dat “Wie is de Mol” zich per aflevering meer en meer op grotere afstand van mij begint af te spelen. /met als gevolg dat ik er steeds minder mee heb en er ook alsmaar minder van begrijp, terwijl ik toch wel blijf kijken. En daardoor met de vraag zit hoe het mogelijk is dat ik dit desondanks toch nog kan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een ander soort ‘Moltalk’

  1. Sjoerd zegt:

    Ik heb het nog nooit gezien…

  2. sjogkel zegt:

    Vroeger had je stedenslag daarna sterrenslag en nu dan de mol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s