De achterkant van het filerecord

Elk nieuwsfeit en nog meer het bericht erover, kent zoveel kanten, ook onverwachte, als het maar even aan een nadere beschouwing wordt onderworpen. Dus niet alles maar meteen voor zoete koek slikken, maar het van diverse kanten bekijken, levert meer dan eens verrassende inzichten op. Zoals bijvoorbeeld het feit dat de sneeuwval van gisterenavond een nieuw filerecord opleverde van 2300 kilometer, op het hoogtepunt van de avondspits, zo rond de klok van 17.30 uur. Een opzienbarend en bijna ongelooflijk bericht dat bij menigeen die thuis bij de warme kachel zat, onwillekeurig op de lachspieren zal hebben gewerkt. Met name door de presentatie en de toonzetting ervan bij monde van een vertegenwoordiger van de ANWB, die welhaast van trots van zijn stoel leek te rollen, omdat hij zo’n gebeurtenis mocht meemaken, ja zelfs aan luisterend Nederland kon vertellen. Blij, zo leek het, dat hij historie mocht schrijven. Want wie had zo’n gebeurtenis ooit meegemaakt? Alsof het jongensboek werd opengeslagen en zich een nieuw avontuur daarin ontrolde. Zo spannend klonk het allemaal, hoewel dat niet zo zal zijn ervaren door al die miljoenen die in dit bizarre schouwspel een hoofdrol vervulden en die het lachen wel heel snel zal zijn vergaan. Want zo’n lolletje is het ook weer niet als er met dertig in plaats van met honderd huiswaarts gereden kan worden en de weg daarheen vier keer zo lang duurt of misschien nog wel meer tijd in beslag neemt.

Waarmee meteen de schaduwzijde is genoemd van het hele verhaal dat voor de thuisblijvers de nodige hilarische trekjes had, maar toch naar een soort van leedvermaak neigde, dat natuurlijk niet op zijn plaats was. Omdat je dit na een pittig dagje werken toch niet wilt meemaken en je dus geen boodschap hebt aan die man van de ANWB die van dit filerecord een soort van event schijnt te maken en het in een vorm van oorlogsverslaggeving giet, maar daarbij wel vergeet dat hij het heeft over het topje van een ijsberg, van een immens probleem waar Nederland steeds meer onder gebukt gaat, namelijk de stagnerende mobiliteit die ons land hand over hand meer en meer parten gaat spelen. Zonder dat er een kans op een oplossing van dit vraagstuk is, althans niet verder komt dan de simpele constatering dat het in ons lage land op de weg en op het spoor alsmaar voller loopt. Met als gevolg dat het ene na het andere filerecord sneuvelt, terwijl Nederland daaronder in lijdzaamheid lijdt en gewoon niet verder komt, maar dat blijkbaar wel verdraagt. Omdat gedeelde smart halve smart is en kennelijk solidarizeert. We doen het er dus mee, als het lachen ons allang is vergaan bij deze stand van ons land met al haar straten die doodlopen, ongeacht of ze wel of niet voorzien zijn van een dun laagje sneeuw.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De achterkant van het filerecord

  1. Mack zegt:

    Het was toch je reinste flauwekul, dat record? Ze telden alles mee wat minder dan vijftig reed. Ja, logisch met die sneeuw op binnenwegen. Op de snelwegen stond 500 km, en was het iets drukker dan gemiddeld. En als ik met constant dertig huiswaarts kan keren heb ik dat liever dan dat stilstaan en optrekken elke keer.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik heb er gisteren zo’n twee uur over gedaan om van Geleen naar huis te komen, wel via Heerlen waar ik mijn vrouw moest oppikken bij het APB. Bizar gewoon, een gemiddelde van nog geen 10 km per uur.

  3. sjogkel zegt:

    Stagnerende mobiliteit in een verstedelijkt gebied met veel verplaatsingen en af en toe onvoorziene omstandigheden het hoort erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s