Wagendorp en de Britten

Er wordt momenteel wat afgeschreven over de Brexit en het drama, of noem het liever de klucht, die de Britten er van weten te maken. Gouden tijden ook voor de columnisten die echt helemaal los kunnen gaan. De belangstellende lezer wordt dagelijks op zijn wenken bediend met de fraaiste schrifturen. Wie is er niet op dreef? Bert Wagendorp bijvoorbeeld in de Volkskrant, die wat mij betreft de mooiste en schranderste stukjes produceert. Zoals de afgelopen week ook weer, toen hij aan de haal ging met de Britse psyche. Uit die column een paar klinkende citaten:

“Het grote probeem van de Britten is dat ze een nogal verwrongen kijk op de wereklijkheid hebben. Die vertoont de laatste tijd alle kenmerken van een psychose. Dat kwam op de voor May desastreuze maandagavond mooi naar voren in de reacrie van het Conservatieve parlementslid Bernard Jenkin, een van de felste brexiteers. Het was, verklaarde Jenkin, een mooi moment om de EU onder druk te zetten. Ziedaar de judoka in een houdgreep en verwurging die van zijn tegenstander overgave eist: een tamelijk merkwaardige inschatting van de situatie. Je kunt lang mededogen hebben met een verwarde persoon, maar op zeker moment wordt het te zielig en moet er een dokter bij komen. Zo is het met landen ook. Dat de Britten menen druk te kunnen uitoefenen op de EU is een tragisch waandenkbeeld. In Brussel bekijken ze de totale politieke puinhoop aan de overkant geduldig, in afwachting van de volgende Britse stap richting afgrond.”…….

“………Het zwaar vertekende zelfbeeld van Groot-Brittannië, dat nog altijd naar zichzelf kijkt alsof de dagen van het Empire niet allang verleden tijd zijn, heeft de verhouding met Europa al sinds de toetreding in de weg gezeten. De Britten hebben zichzelf altijd gezien als een koekoeksjong in een Brussels nest vol kwetterende koolmeesjes.”……..
“………Laten we de zaak van een positieve kant bekijken. Misschien blijkt over een jaar of tien dat de Brexit een therapeutische werking heeft gehad op de patiënt Groot-Brittannië en dat de huidige farce bij het behandelplan hoorde. Misschien kan het Brexitproces ertoe leiden dat de Britten genezen van hun wanen en realistischer naar zichzelf en hun plek in de wereld leren kijken. Dat wordt een pijnlijk proces, niemand stoot zichzelf graag van zijn sokkel. Het zal ook niet meevallen, want de bizarre kijk op de realiteit zit diep in het Britse karakter.”….

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wagendorp en de Britten

  1. Sjoerd zegt:

    De Britten zaten in een diep dal, waar de toetreding tot de Europese unie ze uit heeft gehaald… Ik vrees dat het dezelfde Britten even zo zeer weer afglijden naar een armzalig niveau.

  2. Mack zegt:

    Weet jij hoe dat zit? Waarom is er daar een referendum over gehouden? Ik kan me niet herinneren dat we er hier ook een referendum over gehad hebben. Waarom niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s