De magie van Maastricht

Hoe magisch, hoe betoverend Maastricht kan zijn, hoe die stad je soms kan meevoeren, heb ik afgelopen zaterdag weer eens mogen ervaren. Met twee uitersten op nagenoeg dezelfde plek als katalysator van die beweging, waarin hoge en lage cultuur, alsof het vanzelfsprekend is, het niet anders kan, zich welhaast verenigen en dan een gemoedstoestand veroorzaken die in de buurt komt van het ware geluk. Dat is zo’n beetje samengevat en in meer algemene bewoordingen vertaald wat mij in een enkel uur overkwam bij het ondergaan van twee verschillende, haast tegenovergestelde sensaties. Gun mij de tijd om ter toelichting in detail te treden. Aanleiding was een Kerstconcert van de Nederlandse Bachvereniging in het Theater aan het Vrijthof, met Kerstcantates van Bach en twee kleine werken van Vivaldi op het programma. Hoge kunst pur sang, verfijnd en subtiel, muziek dus om verstild van te genieten. Waarvoor we al lang geleden twee plaatsen hadden geboekt en waarnaar wij absoluut uitkeken. Omdat we geattendeerd waren op de grote drukte in Maastricht met vermoedelijk lange wachttijden voor de parkeergarage onder hetzelfde Vrijthof, vonden wij het het beste om vroeg er naar toe te gaan.

Met als gevolg dat wij een uur van tevoren ter bestemder plekke waren en via de uitgang van de parkeergarage verzeild raakten in het hart van Magisch Maastricht, in de immense drukte voor het reuzenrad en bij de daaraan grenzende ijsbaan, waar zo waar opeens oude tijden bleken te herleven. Met koek en zopie, enthousiast schaatsende jeugd die rondjes draaide op de tonen van schlagermuziek zoals Rosamunde en Festival der Liebe en dus pret en plezier liet zien die op ons aanstekelijk werkte. Waardoor we maar bleven kijken naar en genieten van dit plaatje uit de oude doos, dat zo een foto uit onze jonge jaren kon zijn en waarnaar we op diezelfde plaats zo mochten terug verlangen. Zodat het ons plotseling en onverwacht nogal wat moeite kostte om ons van dat sublieme moment van herinnering los te maken en weer terug te keren naar de dag van vandaag die gevuld zou worden door de Nederlandse Bachvereniging die ons met haar grootse concert net zo zou optillen naar hoger sferen. Waarmee de magie van die avond in Maastricht volledig werd, met haar oorsprong in zulke tegenstellingen, welke ook zo maar de unieke bekoring van precies die stad zouden kunnen zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De magie van Maastricht

  1. Rob Alberts zegt:

    Bij toeval passeerde ik vanmiddag het Rembrandtplein.
    Hoe walgelijk kun je het hebben in hartje Amsterdam?

    Vredelievende groet,

  2. Sjoerd zegt:

    Rest alleen de vraag waarom en door wie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s