Gedachten op de kortste dag

Dit zijn overduidelijk de donkere dagen voor en rond Kerstmis. Als de eerste streep daglicht zich aankondigt om de klok van half negen ’s ochtends, waarna de lampen weer aangaan, zo’n kleine acht uur later, als de dag eigenlijk zijn vorm begint te krijgen. Waardoor de duisternis in feite ons leven in deze dagen domineert en beheerst. Wat dan gezellig heet te zijn en misschien meteen verklaart waarom de meerderheid van ons volk de wintertijd permanent prefereert in plaats van steeds die klok te moeten verzetten. Alsof dat zo’n reuze inspanning vraagt. Of is er zoveel onder ons dat het daglicht beter niet kan velen, zou je bijna gaan denken. Dat alles verder daargelaten, er is op deze kortste dag in weerwil van die alsmaar aanwezige duisternis toch nog een lichtpuntje te ontdekken. Want vanaf vandaag gaan de dagen weer lengen, krijgen we per dag telkens twee minuten meer daglicht om van te genieten. Dat is de belofte waar we het voorlopig mee moeten doen, nu zelfs de Kerst en de aanloop er naar toe niet meer zijn wat ze eens geweest zijn en wat ze zouden moeten zijn als we alle Kerstkaarten en reclameboodschappen zouden moeten geloven.

Niks witte Kerst, niks winterwonderland, laat staan dat we er in koor met Bing Crosby nog van mogen of kunnen dromen. En ook waait de wind niet zachtjes om het huis terwijl de kachel staat te snorren op vier. In de verste verte niet. Met dank aan het klimaat dat zich de andere kant op ontwikkelt als gevolg van de driftige leniging van onze consumptiebehoeften en dat er daardoor voor zorgt dat de naargeestigheid van deze kortste dag zich vertaalt in een temperatuur van veertien graden, terwijl de wind met een kracht van vijf tot zes waait. Waarmee de witte Kerst en alles dat daarbij hoort, illusies, dromen of verzonnen verhalen, langzamerhand geschiedenis wordt en alleen nog op vergeelde foto’s is terug te vinden voordat het echt naar het rijk van de fabelen verwezen wordt. Mooier kunnen we het helaas niet maken. Het is zoals het is. Maar ach, het zou wat zijn als we het toch eens mooier konden maken…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gedachten op de kortste dag

  1. Sjoerd zegt:

    Het voor of achteruit zetten van de klok heeft geen enkele invloed op de hoeveelheid licht op een dag. Dus is het aanhouden van een zomer of wintertijd een overbodige vraag. Je kunt ook gewoon een uurtje eerder opstaan. De tijd aanpassen aan de mens is m.i. kolder.

  2. Dhyan zegt:

    Bij al die duisternis en kou kruipen we dicht bij elkaar, dat is een lang vergeten gevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s