De paradox die Rutte heet

Wie Rutte nog kan volgen, moet het hier vooral komen zeggen en ook nog uitleggen. Want zijn wegen zijn zo langzamerhand ondoorgrondelijk geworden als hij er maar wat van blijft bakken. Zou hij zichzelf nog wel begrijpen, is een alleszins gerechtvaardigde vraag als zijn daden en woorden van het afgelopen jaar op een rij worden gezet. Waarbij een extra probleem is dat vaker onduidelijk is of hij als partijleider of als premier dan wel als een burger het woord aan het voeren is of meningen vertolkt. Glad en vaag tegelijk en nauwelijks onder een hoed te vangen, terwijl hij niet ophoudt te lachen en te wauwelen om zijn meningen en zijn beleid aan de man te brengen. Maar in welke hoedanigheid? Het gaat van links naar rechts en andersom plus van onderen naar boven en weer omgekeerd zonder dat er ergens een constante of een lijn in is te ontdekken. Ja, alleen dat je van zijn verhaaltjes onder de streep geen cent wijzer wordt, ook al oogt het allemaal leuk en is het sympathiek verpakt. Zie het charme – offensief waarmee momenteel de gevolgen van zijn kabinetsbeleid aan de man worden gebracht. Want tot vervelens toe wordt het maar herhaald dat we er met zijn allen volgend jaar echt op vooruit gaan. We zullen het nog nooit zo goed gehad hebben als in 2019, wordt er maar voorspeld door alles wat er bij Rutte hoort, als hij het zelf al niet voor de zoveelste maal durft te beweren. Ondanks de verhoging van de BTW, ondanks de stijging van de energieprijzen als gevolg van overheidsbeleid, ondanks de stijging van de ziektekostenverzekeringspremies.

Plus de daardoor voor veel ondernemers aanwezige gelegenheid om nog een extra klap op de prijzen te geven. Zo werkt de markt immers. Hetzelfde circus zijn we bij de invoering van de euro toch nog niet vergeten? Zullen we het dan nog maar niet hebben over de gevolgen van het klimaatakkoord dat binnenkort gesloten wordt en waarvan de bijkomende kosten zonder twijfel afgewenteld worden op de burger, omdat het bedrijfsleven nu eenmaal heilig is, ontzien wordt door Rutte, in wiens mond de concurrentiepositie en het scheppen van werkgelegenheid als excuus daarvoor bestorven liggen. En vervolgens komt de echte paradox, waarvan hij waarschijnlijk niet eens het bestaan vermoedt, aangezien hij gewoon maar wat doet. Of valt het nog ergens mee te rijmen dat hij ons allemaal oproept om ons mooie land toch vooral als een kostbaar bezit te hanteren, een bezit dat breekbaar als een vaasje is? Een beroep dat nota bene wordt gedaan door de man die als eerste ervoor verantwoordelijk is dat de inkomensverschillen de afgelopen jaren alleen maar groter zijn geworden en de kloof tussen arm en rijk dus tegelijk breder. Juist hij ging als een olifant door de porseleinkast van evenwichtige maatschappelijke verhoudingen. Hij heeft de boel op zijn kop gezet. En het dan ook nog bestaan te verkondigen dat we eigenlijk allemaal, dus hij ook, gele hesjes dragen. The limit! Is het dan te veel gezegd dat hij de weg geheel kwijt geraakt is en zichzelf ook niet meer zal begrijpen, als hij de paradox in eigen persoon geworden is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

3 reacties op De paradox die Rutte heet

 1. Sjoerd zegt:

  En toch is het een democratisch proces geweest waardoor deze wauwelaar als minister-president kon aanblijven.

 2. sjogkel zegt:

  Hij is wie hij is. Het is wat het geeft.

 3. math zegt:

  Wat noem je een democratisch proces?
  Wie heeft hem op nummer 1 gezet? Ik niet.
  En het merendeel van Nederland heeft nog nooit op hem gestemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s