Cold war’

Is er zoiets als een onmogelijke liefde? De Poolse regisseur Pawel Pawlikowski tracht op deze vraag een antwoord te vinden in zijn film ‘Cold war‘. In zijn zoektocht toont hij twee mensen die bij elkaar willen horen, vurig zelfs, maar niet bij elkaar passen. Vanwege verschillende ambities en door motieven die tot tegenovergestelde plaatsbepalingen leiden. Het IJzeren Gordijn vormt nauwelijks een belemmering voor hen om bij elkaar te komen of te zijn, hoogstens het decor voor hun problematische verhouding en tegelijk bepalend voor de sfeer waarin ze tot elkaar komen, maar even zo snel weer uit elkaars oog verdwijnen. Waarmee meteen de rode draad is genoemd die door deze hele film loopt, een film die, waarmee het hoge woord er meteen uit is, meer dan de moeite van het zien en beleven waard is. Op de eerste plaats doordat ze in de fraaist mogelijke zwart-wit fotografie geschoten is, waardoor met name de sfeer van het eerste decennium van na de Tweede Wereldoorlog in Oost – Europa zo raak getroffen kon worden, alsook die van het Parijs van de vijftiger jaren.

Hiernaast speelt de muziek een net zo bepalende rol in ‘Cold war’. De loepzuiver gezongen volksmuziek uit Polen naast de jazz en de klassieke muziek, die meer de afspiegeling vormden van het leven aan onze kant van het IJzeren Gordijn in die jaren, in het westerse Parijs. Blijft over een laatste element dat deze film haar kracht en pracht heeft gegeven en welke erin bestaat dat er steeds sprongen in de tijd worden gemaakt, zonder dat aan wordt gegeven wat er in de tussentijd is gebeurd. Het geeft het verhaal vaart, het kluistert je als toeschouwer aan je stoel, terwijl je toch de ruimte houdt om aan zo’n gat in de tijd een eigen interpretatie en invulling te geven. Hinderlijk zijn die lacunes niet, integendeel, omdat je des te gemakkelijker in het verhaal, in de zienswijze van Pawlikowski wordt meegenomen naar een einde, een conclusie, die in feite open is, zonder raadselachtig te zijn, hoogstens in het midden laat wat de opvatting van de maker van ‘Cold war’ is over liefde en wat daar al of niet onmogelijk aan is. Wat niet wegneemt, dat de vijf sterren die aan deze film zijn uitgedeeld, beslist op hun plaats zijn, zodat ik mij nu eens niet door het legertje van filmrecensenten in de kou gezet voel.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Cold war’

  1. Sjoerd zegt:

    Ik had er al wat van gehoord, krijgt vele goede recensies op de blogs van mensen die het gezien hebben.

  2. math zegt:

    Moet ik dan even achteraan, bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s