De Nederlandse goedgelovigheid

Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en tegelijk ook wonderlijk dat in Frankrijk zo maar de vlam in de pan kan slaan als het maatschappelijk ongenoegen oplaait, terwijl er in Nederland dan in feite niets gebeurt, het leven verder gaat alsof er nauwelijks iets aan de hand is. Terwijl de voorwaarden voor verzet en protest in beide landen nagenoeg gelijk zijn. Vreemd dat er in ons land eerder beroering ontstaat rond een figuur als Zwarte Piet dan dat men zich van zijn strijdbaarste kant laat zien en zo voor zichzelf op komt, de enkele gele hes dan nog daargelaten. Wat is dat toch voor een volk, die Nederlanders , dat het zoveel over zijn kant laat gaan? Misschien nog wel stukken meer dan wat de Fransen nu zichtbaar teveel is geworden. Onbegrijpelijk en geen peil op te trekken hoe men zich hier in de polder in de hoek heeft laten drijven zonder tot nu toe ook maar een kik te geven. De stijging van de energieprijzen wordt zonder morren geslikt. De verhoging van de ziektekostenverzekeringspremie wordt per brief en in het achtuurjournaal meegedeeld en de stijging van de BTW op elementaire levensbehoeften is in de Tweede Kamer, de volksvertegenwoordiging nota bene, een hamerstuk gebleven.

Waarvoor ruimte was, naar werd beweerd, omdat iedereen er het komend jaar in koopkracht op vooruit zou gaan. Nou, dat beetje dat meer te besteden was, is inmiddels door iedereen die daartoe de mogelijkheid had, inmiddels dubbel en dwars in het eigen voordeel verzilverd. Door de overheid, de zorgverzekeraars, de energiemaatschappijen en wie al verder niet. Met de mensen in het land die het nakijken hadden, maar die tegelijk ook hun mond niet opendeden en het allemaal lieten gebeuren. In tegenstelling tot de Fransen die met al hun revolutionaire romantiek en traditie niet te beroerd zijn om de elite die hen niet ziet staan en verwaarloost, ook met grof geweld onder druk te zetten. Niet goedschiks, maar gewoon kwaadschiks, omdat wie niet luistert, dan gewoon moet voelen. Met ‘Stand up and fight for your right’ als motto. Maar dat is aan de Nederlander niet besteed, gewend als hij is om zijn zaakjes zelf op te knappen en vermoedelijk murw door die alsmaar herhaalde boodschap dat het met de economie gewoon goed gaat. Die goedgelovigheid waardoor zelfs de mooie praatjes van Rutte geslikt blijven worden. En het ontbreken van tijd, te druk als men is om het hoofd boven water te houden. Want wat kan je nog als je zo in de hoek bent gedreven…….?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

6 reacties op De Nederlandse goedgelovigheid

 1. Mack zegt:

  Wij zijn daar te beschaafd voor. En het deel dat dat niet is, is er te onverschillig voor.

 2. Sjoerd zegt:

  Vraag je af waarom jij niet met dat gele hesje aan op straat staat en je hebt het antwoord.

 3. math zegt:

  Natuurlijk moet je als leraar, verpleegster, chauffeur, kleine ambtenaar met je salaris de rekeningen kunnen betalen en je gezin onderhouden, maar dat schijnt nauwelijks te lukken.
  Nu zijn de Franssen ook wel een ander volk, hebben een andere traditie, andere aard, andere mentaliteit. Ze werken minder, gaan vroeger met pensioen, zijn slordiger, minder spaarzaam, minder geëngageerd, houden van te prestigieuze projecten.
  Een Concorde vliegtuig, een brug zoals bij Milou, architectuur á la Defense krijg je hier in Nederland niet voor elkaar. Met grootheidswaanzin zijn ze toch enigszins behept.
  Terwijl hun steden in beide wereldoorlogen minder verwoest zijn dan Berlijn, Hamburg, Munchen, Dresden en het Ruhrgebiet. Ze liggen centraal in Europa, hebben de Rhone, Seine en de Loire, mede van het mildste klimaat, ideale landbouwgronden, maar toch.
  Ze hebben kusten aan de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee, maar geen Maasvlakte en geen havens van betekenis gebouwd.
  Wie van ons consumeert trouwens producten van Franse makelij.
  Ja, ze hebben drie zwaar gesubsidieerde automerken, maar ik heb ooit de fout gemaakt een Renault Laguna nieuw te kopen, maar in de tien jaren, die volgden, heb ik zowat elk onderdeel moeten laten vervangen. Nooit meer een Franse auto.
  Wie heeft er Franse electronica, meubels, huishoudapparatuur in zijn huis.
  Ja Franse wijn. Ooit was ik op de beurs voor Cuisines in Parijs, 45 jaar geleden.
  Door de Nederlandse vertegenwoordiger van Dietrich apparatuur uitgenodigd, maar bij rondgang langs hun novité’s voor 1973 zag ik op ieder apparaat beschadigingen, onvolkomenheden, slecht en slordig afgewerkt. Ze halen het in de verste verte niet bij Duitse degelijkheid, Scandinavische nauwkeurigheid, Nederlands design etc. Werk je niet vlijtig, slim, efficiënt, nauwgezet, dan blijft de verdienste c.q. welvaart ook achter.

 4. pjotr zegt:

  De ongeregeldheden (misschien beter de revolte) in de jaren 30 waren hier bepaald niet misselijk. Het leger werd erop af gestuurd.
  Het studentenoproer van de jaren 60 en de demonstraties tegen kernwapens waren hier ook niet mals.
  Wanneer komt de vonk in het kruitvat in deze tijd, waarin toch een groot deel van de bevolking belazerd wordt door de politici (bewoners van b.v. de dure Amsterdamse grachtengordel)?
  De afschaffing van de dividendbelasting is vervangen door een sinterklaaspakket voor de grote bedrijven! De belastingvrijdom voor de luchtvaart (een van de grotere oorzaken van de klimaatverandering) blijft gewoon in stand.
  De grote energieverbruikers blijven ons aardgas nog steeds voor een habbekrats verjubelen.
  Ten koste van Groningse burgers.
  Wordt het geen tijd om de hooivorken uit de schuur te halen en de guillotine uit het museum af te stoffen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s