‘Trapped’

Het komt niet alle dagen voor dat er een IJslandse – televisieserie op een Nederlandse zender te bewonderen is. Noem het maar gerust uniek en nog meer omdat het ook nog eens om een serie gaat van hoge kwaliteit welke zonder twijfel een plaats verdient in de zo langzamerhand ontstane traditie van kwalitatief hoogwaardige Scandinavische thrillers. Met ‘Trapped’, een tiendelige serie, steken de IJslanders hoogwaardige producten als The Killing en The Bridge absoluut naar de kroon. Tot nu toe werden steeds dubbele afleveringen uitgezonden op Nederland 3, die evenwel gemakkelijk op NPO Start teruggekeken kunnen worden. Ik heb me tenminste tot nu toe er twee maal anderhalf uur aan zitten vergapen. Aan de ambiance en couleur locale allereerst. Want het IJslandse leven in het midden van de winter wordt treffend in beeld gebracht, met name doordat er gefilmd is in een klein vissersplaatsje aan de Oostkust. Dat oogt met een haast voortdurende duisternis en bittere kou weinig verlokkelijk, maar fascineert niettemin wel en vormt daardoor ook een bijzonder decor voor alle criminele verwikkelingen die door de scenarioschrijvers in dit godverlaten oord zijn gesitueerd en welke ook nog eens zijn verpakt in permanente sneeuwjachten.

Wat alleen maar bijdraagt aan de spanning en ‘Trapped’ tegelijk ook een wat morbide karakter geeft zonder dat het te verzonnen of ‘over the top’ zou kunnen lijken. De gebeurtenissen en het verloop van het verhaal blijven tastbaar en herkenbaar, dankzij het spel van de gehele cast, die in haar geheel blijkt te bestaan uit acteurs die hun rol geloofwaardig vorm geven, nergens aan overacting doen en ook stuk voor stuk ogen als die man of vrouw die altijd voor of achter je aan de kassa bij de supermarkt staat. Met als gevolg dat het verhaal echt dichtbij komt en qua sfeer volledig voldoet aan het beeld dat er alom bestaat van de Scandinavische wereld, van het Noordse gevoelsleven, waarin het grijs en zwart de boventoon voeren als de kleur van de eigensoortige vorm van zwaarmoedigheid. Zoiets als de bossen die eeuwig zingen op de klanken van Grieg, maar dan wat westelijker gesitueerd, in de IJslandse omgeving. Maar zoals al gezegd. Het resultaat mag er zijn. Waardoor ‘Trapped’ een tv – serie is om naar uit te kijken en er op af te stemmen op Nederland 3, op zaterdagavond om half negen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Trapped’

  1. Sjoerd zegt:

    Toch maar eens een tip aan mijn vrouw doorgeven, dat is hier de seriekijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s