Een schuiver van Halsema

Femke Halsema mag bij haar aanstelling tot burgemeester van Amsterdam omstandig hebben verklaard, het bijna hebben bezworen, dat ze in die functie er voor alle Amsterdammers zou zijn, nog niet eens zoveel maanden later blijkt de praktijk voor haar aanmerkelijk weerbarstiger en begint het er meer weg van te krijgen dat het eerder mooie woorden en goede bedoelingen waren, omdat het bloed bij haar toch blijft kruipen waar het niet gaan kan. Met als gevolg dat het burgemeestersambt door haar als podium lijkt te worden gebruikt om partijpolitiek te bedrijven. Of in elk geval een spelletje met Den Haag te spelen door impliciet commentaar van de zijlijn te geven en zo wetgeving als het ware aan de kaak en tegelijk op de proef te stellen. Wat meteen de vraag oproept of dat de rol van een burgemeester is, ongeacht of het die van Amsterdam dan wel bijvoorbeeld van Zevenbergen of Bolsward is. Dus niet. En zeker niet in de vorm zoals zij dit deed door het in werking tredend boerkaverbod alvast tot een lage prioriteit te verklaren in haar gemeente als het om de handhaving ervan ging. Waarmee de plank dus stevig werd misgeslagen en door Halsema ervan blijk werd gegeven dat ze toch weinig zicht erop heeft hoe Nederland bestuurlijk in elkaar zit en georganiseerd is noch het goede gevoel bezit hoe in die constellatie te handelen.

Uiteraard vind je als burgemeester van alles wat. Maar het gaat allesbehalve aan om elke mening dan maar van de daken te schreeuwen, te meer omdat je als hoofd van de gemeente een voorbeeldfunctie hebt, dus in elk geval respect toont voor de wetgevende arbeid die in Den Haag wordt verricht en welke na aanname volgens de democratische spelregels loyaal behoort te worden uitgevoerd. Ook in Amsterdam, zelfs als burgemeester Halsema daar een andere mening er over heeft. Waar ze dan het beste haar mond over houdt, maar tegelijkertijd ondershands en uit het zicht de accenten in de handhaving van die bepaalde wet legt, zoals zij dat dus zo graag zou willen. En daar hoeft dan geen haan naar te kraaien. Zo kan het ook en toon je je een goed bestuurder. Maar of dat voor Femke is weggelegd, die wijsheid, die vaardigheid, dat goede gevoel, valt sterk te betwijfelen. Wat de tijd zal leren, hoewel met grote vreze gevreesd moet worden dat ze zich meer zal stoten aan die zelfde steen. Omdat zij de onhebbelijkheid heeft om zowel het laatste woord als gelijk te willen hebben, terwijl ook het burgemeestersambt op zijn tijd de nodige nederigheid vraagt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een schuiver van Halsema

 1. Rob Alberts zegt:

  Ik begrijp dat ook andere burgemeesters hebben asngekondigd dat het handhaven van het landelijke boetkaverbod in hun gemeente geen prioriteit krijgt.

  Ook die burgemeesters vragen juist om landelijke hulp en ondersteuning voor andere grotere problemen in hun gemeente.

  Tja, die enkele keer dat ik iemand in een boerka zie lopen krab ik mij flink achter de oren.

  Van vrouwelijke collega’s hoor ik vaak het verhaal dat onder zo’n boerka schuil gaat.

  Wanneer er niemand in de buurt is gaat zo’n boerka opzij of omlaag. En dan praat de vrouw ronduit, open en eerlijk met mijn collega’s.

  Vredelievende groet,

 2. Sjoerd zegt:

  Een zwaar overtrokken verhaal… Er lopen hier ook een paar op deze wijze rond. Niemand legt ze een strobreed in de weg. Je mag er schijnbaar alleen maar je mond over houden. Femke komt er eerlijk voor uit…

 3. Rob Alberts zegt:

  At5 heeft een aanvulling op de commotie rondom een uitspraak van Femke Halsema:

  https://www.at5.nl/artikelen/188911/amsterdam-gooit-vaker-kont-tegen-de-krib-na-haagse-beslissing

  Vredelievende groet,

 4. math zegt:

  Leve de benoemde burgemeester, die boven de partijen staat. Je krijgt de burgemeester, die je kiest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s