“Wees onzichtbaar”

“Wees onzichtbaar” van de Nederlands-Turkse schrijver Murat Isik is het prototype van de zogenaamde Bildungs – of Coming of Age – roman, een genre waarin de groei naar volwassenheid centraal staat en de worsteling van de hoofdpersoon nadrukkelijk wordt belicht. “The Catcher in the Rye” (“De vanger in het graan”) van J.D. Salinger, “De Avonden” van G.K. van ’t Reve en De Anton Wachter – romans van Vestdijk zijn de meest bekende en meest uitgesproken voorbeelden van dit genre. Murat Isik treedt met zijn in 2017 verschenen boek overtuigend in hun voetspoor als hij het verhaal vertelt van Metin, een jongen van Turkse komaf, die zijn weg door het leven moet zien te vinden in een omgeving die hem in geen enkel opzicht iets te bieden heeft. Een gewelddadige vader die zijn gezin terroriseert, een verloederende Bijlmer, waarin junks en leegstand de enige zekerheden vormen, een middelbare school waar het recht van de sterkste uitsluitend geldt. Ziedaar het speelveld waarop de jonge Metin zich overeind moet zien te houden en in die strijd om te overleven voortdurend op zoek is naar aanknopingspunten en houvast. Een hels gevecht, vooral ook met zichzelf, dat door Murat Isik wonderbaarlijk fraai wordt beschreven en wel zodanig dat het de lezer moeite kost om het boek terzijde te leggen. Waarmee het een pageturner van formaat is geworden, zonder dat er sprake is van goedkoop effectbejag of dat de lezer het vooral zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Geenszins.

Waardoor deze roman op zich al een fraai stuk eigentijdse literatuur wordt, maar tegelijk ook om andere redenen belangwekkend is. Want met dit boek wordt allereerst van binnenuit een serieus stuk geschiedschrijving bedreven waarin de tijd centraal staat dat de immigratiestromen naar ons land langzamerhand op gang kwamen, met alle nieuwe culturele implicaties van dien. Met invloeden vanuit Turkije, Marokko, de Antillen en Suriname, invloeden die voor het eerst zo uitvergroot in de tachtiger en negentiger jaren in de Amsterdamse Bijlmer zichtbaar werden. Daarnaast geeft Murat Isik met zijn boek een belangrijke inkijk in allereerst de allochtone cultuur, maar neemt hij ons ook mee in de hindernisloop die inburgering, integratie en immigratie tot gevolg heeft. Met alle bijbehorende valkuilen, ongemakken en emoties. Reden waarom dit boek op geen gepaster moment geschreven had kunnen worden, nu de gemoederen in onze samenleving juist rond al deze thema’s steeds verhitter raken. En als het dan ook nog eens op zo’n prachtige wijze geschreven is dat het je als lezer wel moet vervoeren en meevoeren, dan kan er met recht gesproken worden van een prestatie van formaat, die terecht alom geprezen en veelvuldig bekroond is. Waardoor de conclusie gerechtvaardigd is dat “Wees onzichtbaar” van Murat Isik absoluut een aanrader is, welke een plaats in de canon van de Nederlandse literatuur verdient.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s