‘Baltische zielen’ van Jan Brokken

Om een of andere reden is hij altijd buiten mijn aandacht en interesse gebleven en ben ik daarom ook nooit aan het lezen van een boek van hem toe gekomen. Terwijl de concurrentie in met name de Nederlandse literaire wereld de laatste tien, twintig jaar toch niet moordend is geweest. Hij is me eigenlijk nooit opgevallen, Jan Brokken, die min of meer in de luwte gedurende dertig jaar toch een respectabel oeuvre heeft opgebouwd. Nadat hij eerst als journalist bij de Haagse Post in de zeventiger jaren met opvallende reportages aan de weg had getimmerd. Dus moest het wel het lot of het toeval zijn geweest dat mij in aanraking bracht met Jan Brokken. Ik schrijf 7 november en noem als plaats de Dominicanen Boekhandel in Maastricht waar in het kader van het festival Vocallis door Jan Brokken uit eigen werk werd voorgelezen en het Berlage Saxofoon Kwartet voor toepasselijke muziek zorgde. Zo op het eerste gezicht nog niet eens de avond waarvoor ik mij al weken van tevoren warm zou lopen. Maar nu vormde het een geschenk voor mijn verjaardag in combinatie met nog enkele activiteiten bij gelegenheid van de herdenking van het feit dat WO I honderd jaar geleden was afgelopen. Zo kwam ik dus onverwacht in aanraking met Jan Brokken en de vele verhalen die hij te vertellen had, vanwege al zijn verre reizen. En omdat er bij hem ook brood op de plank moet komen, lagen veel van zijn boeken uitgestald in die altijd weer fraaie boekhandel.

Een beetje aangemoedigd door zijn bezielende voordracht en uitgenodigd door de aantrekkelijke prijs, moest zijn boek “Baltische zielen” eraan geloven en kwam in mijn bezit. Hoewel ik uiteindelijk altijd weer moet zien of het bij mij in de smaak valt. Maar aan 15 euro kun je je bijna geen buil vallen. En deed ik dan ook niet. Want wat heb ik weer een geweldig boek gelezen van een man die de kunst van het schrijven en het vertellen verstaat. In ruim vierhonderd bladzijden word je aan de hand van uiteenlopende levensverhalen ingewijd in de woelige historie van Estland, Letland en Litouwen. Het is een reis door het leven van beroemdheden en gewone mensen welke een licht werpt op de wijze waarop de dramatische twintigste eeuw zich in de Baltische staten ontrold heeft. Met als terugkerende ijkpunten de jodenvervolging, pogroms, de botsingen tussen Rusland en Duitsland en telkens terugkerende onafhankelijkheidsbewegingen, krachten en processen waarin individuen voortdurend vermalen werden. Wat telkens weer treffend en met veel, heel veel gevoel is vastgelegd. Met als onbetwist hoogtepunt de familiegeschiedenis van Lotti von Wrangel, waarin Jan Brokken de lezer echt bij de kladden pakt en diens emoties volledig raakt en daarmee het ultieme bewijs levert van zijn uitzonderlijk schrijf – en verteltalent.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Baltische zielen’ van Jan Brokken

  1. Sjoerd zegt:

    Om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit van de goede man gehoord… Maar wie weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s