Kliekjes en dorpspolitiek

Volgende week woensdag worden in twaalf per 1 januari 2019 nieuw te vormen gemeenten gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Denk daarbij onder andere aan Groningen, Noordwijk, Haarlemmermeer, de Hoekse Waard, Vijfheerenlanden en West – Betuwe. Ook Beekdaelen, waartoe mijn dorp Schimmert gaat behoren, is aan de beurt. En het zal overal wel weer hetzelfde liedje zijn. De grote landelijke partijen doen uiteraard mee, maar het zullen wel weer de lokale groeperingen zijn die de grootste mond hebben en op hoge toon verkondigen wat het beste voor de lokale gemeenschap is. In Beekdaelen is de grijsgedraaide plaat van het eigen belang tenminste weer uit de kast gehaald en worden dezelfde wijsjes juist door die lokale partijen afgedraaid. Vitaal Beekdaelen, Vernieuwingsgroep Beekdaelen en Beekdaelen Lokaal, het is weer de oude vertrouwde bonte kermis, de bekende ratjetoe van persoonlijke belangen die opeens vermengd of zelfs vereenzelvigd worden met algemeen belang. Want zie maar eens wijs te worden uit de opsomming van vrome wensen, in beton gestorte beloften en hooggestemde verwachtingen die in de programma’s van deze groeperingen zijn opgenomen.

Vijfentwintig pagina’s op een website volstaan nog niet om het huiswerk dat lijsttrekkers en kandidaten zichzelf geven, te kunnen bevatten. De kiezer is er maar mooi klaar mee. Ik in elk geval wel, zoals ik er ook niet over peins om een poging te doen om verschillen tussen deze belangengroeperingen te ontdekken. Dorpspolitiek ten voeten uit, welke dus weinig tot niets goeds voor het bestuur van de nieuwe gemeente belooft. Reden waarom dit lokale en vaak ook nog pretentieuze geneuzel mij de neus uit komt. Ik houd het liever bij de landelijke politieke partij waarvan meer een samenhangende visie op lokaal bestuur verwacht mag worden en wel in die zin dat gemeentelijk beleid een vertaling of een afspiegeling dient te zijn van wat er in de landelijke en provinciale bestuurslagen is besloten, met inachtneming van de ruimten die aan de lagere overheden bij wet zijn gegeven. Wat vaker haaks blijkt te staan op de nodige belangen op datzelfde niveau, welke zo vaak terug te vinden zijn in al die lokale partijen, en dus onmogelijk kan bijdragen tot samenhangend en fatsoenlijk bestuur. Vandaar dat die kliekjes en hun dorpspolitiek mij echt gestolen kunnen worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kliekjes en dorpspolitiek

  1. Sjoerd zegt:

    Het duurt niet zolang meer dat heel Zuid Limburg een gemeente wordt. En ik vind dat prima…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s