Gekromde tenen om 20.00 uur

Het zal mij waarachtig niet alleen overkomen, hoop ik en denk ik eigenlijk, dat ik steeds vaker met gekromde tenen naar het Achtuur Journaal zit te kijken en mij voor de zoveelste maal getuige ervan voel hoe dat prestigieuze programma door haar ondergrens zakt en het niveau van ‘Hart van Nederland’ haalt. Je zal maar een serieus en gerespecteerd journalist als Rob Trip zijn en je moet dan telkens weer je netste pak aantrekken en je gezicht in de meest ernstige plooi houden om de prietpraat te presenteren en voor te lezen die de Journaalredactie bijeen heeft geharkt in de overtuiging dat het kijkend publiek daarmee en daarvan het meest gediend is. Met als de onverbiddelijke topics het eten, de gezondheid, het verkeer en het weer. Want daar wil de man in de straat het over hebben en ook over horen. Alsof er verder niks in de wereld gebeurt. Dus een nieuw medicijn of een revolutionair dieet dan wel de zoveelste storm of avondfile zijn de voor de hand liggende deuren waarmee in huis wordt gevallen bij monde van de autoriteit die Rob Trip dan toch wel is. Succes en stralende kijkcijfers verzekerd, ook al gaat dat ten koste van de status van instituut die het Achtuur Journaal toch nog altijd heeft, een reputatie welke met name ontleend is aan de journalistieke topprestaties die in het verleden werden geleverd.

Die dus geen enkele garantie vormen voor de performance zoals die vandaag aan de dag wordt geleverd en die zomaar bepaald lijkt door het moordend gelijk van de kijkcijfers. Waar namelijk reclame-opbrengsten aan hangen, enz. enz. Met dank aan dat vreselijke omroepbestel dat wij in Nederland hebben en waarin elke poging tot het leveren van kwaliteit wel in de kiem lijkt te worden gesmoord zodra de kans bestaat dat er onvoldoende kijkers of luisteraars gegenereerd worden. Zodat het maaiveld de norm wordt en zelfs de nieuwsvoorziening daar niet aan ontkomt. Want onafhankelijk kan een Achtuur Journaal nog onmogelijk genoemd worden als het zo gebukt gaat onder het gewicht van de kijkcijfers en de vermeende interesse c.q. wensen van het kijkend publiek en je de gevolgen voor je eigen ogen ziet gebeuren als het internationaal nieuws grotendeels in een oogwenk passeert en in een enkel beeld wordt genoemd en getoond. Dan resteert immers de dorpspomp, de ondergrens, het ‘Hart van Nederland’ als referentie en het verlies van gezag en geloofwaardigheid. Plus haast dagelijks gekromde tenen, die op den duur erg pijn gaan doen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Gekromde tenen om 20.00 uur

 1. Hanneke zegt:

  Dat gewandel stoort me nog meer. En die bezopen (verplichte?) hakken van de dames.

 2. Rob Alberts zegt:

  Hier al jaren geen tv.
  Jammer dat ook het achtuurjournaal het aankijken niet meer waard is.

  Bezorgde groet,

 3. Sjoerd zegt:

  Ik vind hart van Nederland beter…

 4. Mack zegt:

  Moet het journaal het volk opvoeden of vermaken? Ik denk dat we straks ook Dries Roelvink als premier krijgen.

 5. Dhyan zegt:

  Rob Trip spreekt tot de infantiele kijkers en zou beter het jeugdjournaal presenteren.

 6. sjogkel zegt:

  Ik kijk liever tegen tienen naar Nieuwsuur, maar men zit ook in een lastig parket waarbij kijkers al snel afhaken, jongeren niet meer kijken, te links gevonden wordt, te kort te lang. Het is nooit goed.

 7. math zegt:

  Alleen kwaliteit leveren is goed, maar dat gaat niet vanzelf. Kijk meer naar de Duitse Heute nieuwsberichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s