Met Trump van kwaad tot erger

De twintigste januari 2017, de dag van de inauguratie van Trump, zal voor altijd in mijn geheugen gegrift zijn. En niet zozeer het hele ceremonieel als wel de speech die Donald Trump na zijn eed op de Amerikaanse grondwet hield. Met daarin het herhaaldelijk uitgesproken ‘Make America great again’, waarin zoveel gif en virulentie opgesloten zat, dat het bij mij insloeg als een bom. Zoiets had ik bij mijn leven nog nooit in die vorm en met die kracht gehoord op wat voor een plaats in de vrije Westerse wereld dan ook. Dit was compleet andere koek dan we tot dan gewend waren en eigenlijk was het ook niet te geloven. Want wat zou er van die grote woorden en hoge toon terecht komen, hoewel ik wel meteen wist dat ik hier het gezicht van het nationalisme in zijn meest hoekige vorm had gezien zonder te beseffen wat het zou brengen en met de lichte hoop dat het allemaal wel los zou lopen. Dus niet. Hoe ijdel die hoop was, werd al heel snel zichtbaar toen de stijlbreuk met alle voorgaande Amerikaanse presidenten overduidelijk werd en eigenlijk direct een voorafschaduwing bleek van de richting waarin dit nationalisme van Trump en zijn hele entourage, met inbegrip van de Republikeinse partij, zich in de bijna twee jaar nadien zou bewegen. De toon naar de wereld rondom werd alleen maar dreigender en agressiever. Welk land werd niet door de Amerikanen de maat genomen, met als leidend motto dat voortdurende ‘America first’?

Intimidatie, chantage, druk en bedreiging werden het dagelijkse gereedschap van de Amerikaanse buitenlandse politiek dat alleen nog kon leiden tot strafmaatregelen, boycot, handelsoorlogen en opzeggingen van internationale verdragen. Oftewel, buigen of barsten voor wie niet met Trump en America is, maar tegen hem. Die zal het weten. En in het binnenland, in de Verenigde Staten zelf, gaat het niet anders en moeten minderheden, immigranten, Indianen, transgenders, Latino’s en nog veel meer het zwaar bezuren, met een tweedeling van de Amerikaanse samenleving tot gevolg, met Trump niet als scheidsrechter die boven de partijen staat, maar als de onruststoker, die groepen stigmatiseert en tegen elkaar opzet. Dat gaat op eenzelfde agressieve toon als waarmee hij de media te lijf gaat en ondertussen zijn eigen leugens viert en de waarheid manipuleert. Waarmee zijn onversneden nationalisme onverholen afglijdt en steeds fascistischer trekken begint te vertonen, op een verontrustende wijze, omdat steeds de dreigende ondertoon van dat ‘America first’ te horen is, dat zich vanzelf te buiten gaat als dat nodig mocht zijn. Dat schrijf ik op de dag dat het op de kop af tachtig jaar geleden is dat in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats vond die aan honderden Joden het leven kostte. Laat niemand daarom zeggen dat het met die Trump best wel zal meevallen. Want ook met Duitsland waren we toen, in 1938, nog goede vrienden, terwijl dat niet zo veel later vies bleek tegen te vallen. Het is dat men dat toch maar weet.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Met Trump van kwaad tot erger

 1. Sjoerd zegt:

  Ik hoop dat het uiteindelijk wel mee zal vallen en hij na vier jaar oprot. In veel opzichten vond ik Obama toch wel een van de betere presidenten…

 2. Mack zegt:

  Ben het totaal niet met de vergelijking eens. Het is een hork, dat is hij. Maar toevallig zag ik laatst een speech van Hitler. Dat was echt heel andere koek. Het enige waar ik op hoop is dat de Amerikanen slimmer zullen zijn dan de Duitsers. Heb op mijn werk redelijk veel met Amerikanen te maken. De meeste hebben een grote bek en je merkt dat ze het irritant vinden dat ze door een buitenlander worden tegengesproken. Soms zit er eentje tussen die dat niet heeft en dan denk je, het valt wel mee met ze. Maar in een verhouding één op vier. Het is wel het volk die Trump de kans geeft en niet andersom.

  • robschimmert zegt:

   En vanwege die laatste zin gaat de vergelijking wel degelijk op. Het is inderdaad een hork, maar een kwaadaardige, dat toch wel gelet op zijn optreden tijdens de afgelopen campagnes. Was dat een staatsman, de president van alle Amerikanen? Een jereinste activist. Niks minder.

   • Mack zegt:

    Ik geef toe dat ik het lastig vind om te beoordelen wanneer iemand nu wel een gevaar is, maar sommigen doen dat echt veel te snel. De machthebbers die dat wel zouden kunnen zijn, hebben niet een machtig genoeg land achter zich. Erdogan is een kandidaat voor me. Geen humor, boos en alleen op zijn eigen land gericht. Maar niet machtig genoeg. Het wordt sowieso een geweldige uitdaging om Hitlers kwade kunsten te herhalen in deze tijd. Eigenlijk acht ik het onmogelijk om een Westers land zo te manipuleren als hij deed. Waarmee ik zeg dat de mensheid ten goede veranderd is, maar tegelijk vind ik dat moeilijk te geloven.

    • robschimmert zegt:

     Waakzaamheid is wat mij betreft de beste eigenschap. Er schuilt inderdaad wel het gevaar in dat de waarschuwende vinger te vroeg en te snel wordt geheven. Maar beter vroeg dan te laat, is de open deur en wegwezer waarmee het gelijk van de verontrusting wordt bewezen. Beter dan achterover leunen en zien wat ervan komt.

    • Mack zegt:

     Juist door dat vroegtijdig waarschuwen voor niks sukkelt iedereen in slaap als het echte gevaar dreigt.

 3. Dhyan zegt:

  Vraag je eens in gemoede af, als de nood aan de man komt wie ga je dan met je basale gevoelens het eerst voeden/redden, je gezin of de buren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s