Weet je nog wel oudje 2.0

The Eagles, Fleetwood Mac, The Stones, Bob Dylan, Queen en ga zo nog maar een tijdje door met al die bejaarde fenomenen die niet van de podia af te branden zijn en waarvan de geur die zij met zich meedragen, die van mottenballen in plaats van wierook geworden is. Oud en muf en daarbij ook nog eens die voortdurende schok der herkenning die door de herhaling ervan alleen maar vervelender wordt. Het zal wel te maken hebben met het gewicht en het aantal van de babyboomers, die nog altijd niet de sleutelposities in de wereld van het amusement en de media lijken te willen of te kunnen prijsgeven en dus driftig aan de touwtjes blijven trekken in de wetenschap of misschien wel overtuiging dat genoeg leeftijdgenoten gelijk gestemd aan hen zijn. Met mij toch als ondankbare en onwillige buitenstaander. Want ik heb dus in het geheel niets met al die flash backs naar vroeger tijden, waarin de supergroepen van toen weer mogen excelleren alsof ze nooit weggeweest waren en alsof de tijd stil heeft gestaan. Met een atypische performance tot gevolg die niets met popmuziek en rock and roll te maken heeft, maar meer weg heeft van een therapeutische activiteit voor een groep bejaarden, waar ik alleen nog meewarig naar kan kijken.

Want het heeft toch iets buitengewoon zieligs als zo’n doorgerookte en doorgezopen groep als Fleetwood Mac nog haarzelfde kunstje op Pinkpop 2019 mag gaan vertonen als ze al achtenveertig jaar eerder in hetzelfde kader en een soortgelijke omgeving deed, zonder dat ze iets nieuws onder de zon te bieden heeft. Wat stelt zo’n reprise, zo’n recycling van hits, dan artistiek gezien helemaal voor, ondanks dat de komst van die groep met hoofdletters wordt geschreven? Is de reputatie van Pinkpop er mee gediend en zit dat typische festivalpubliek daar op te wachten? Of gaan we het beleven dat de grijze golf hier ook haar opwachting komt maken, om nog eens weg te dromen op de deintjes uit haar verleden? Weet je nog wel oudje, 2.0. Opwinding en spanning, ho maar. Voorspelbaarheid en comfort eens te meer. En eigenlijk in hetzelfde rondje rond draaien. Met de daardoor logische vraag of je dit wel zo nodig moet willen, ook al heb je zo veel meer streepjes dan anderen gezet. Of zijn er ook nog andere wegen en ongebaande paden te ontdekken, luidt de vraag, waarop Fleetwood Mac een te verwachten en ook gemakkelijk, dus wat mij betreft verkeerd antwoord is. Zodat ik daar dus geen boodschap aan hoef te hebben.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Weet je nog wel oudje 2.0

  1. Mack zegt:

    De muziek van die oudjes staat natuurlijk buiten kijf, ik denk dat je het daar ook wel mee eens bent. Dat er vroeger betere muziek werd gemaakt dan nu, dat vind ik zelf in elk geval wel. Ik denk niet dat dat te maken heeft met kwaliteit alleen, maar ook met dat het toen nieuw was. Nu is veel al gedaan. Er zijn een paar uitzonderingen, maar over het algemeen zijn de hits van nu geen blijvertjes. Maar dat de Stones nog steeds optreden, of Fleetwood Mac naar pinkpop komt, het zal een geldkwestie zijn, maar veel toevoegen doet het niet meer.

  2. Sjoerd zegt:

    Je moest eens weten hoeveel bejaarden er naar Pinkpop gaan, je zou schrikken…

  3. sjogkel zegt:

    Ik hou ook niet zo van revival acts, maar we moeten de gedachte laten varen dat muzikanten tegen hun 65’ste met pensioen gaan of dat het dan geen kwaliteit meer in zich mag hebben. Er is grote belangstelling voor dit soort events en daar is toch niks mis mee? Het verbroederd even over generaties, muziek kan de tijd even doen vergeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s