De aanvliegroute naar Beekdaelen

Het gaat in feite niet aan om hier voortdurend op globaal en landelijk niveau van alles en nog wat, en met name de politiek, de maat te nemen, als er vlak voor je neus, in je eigen omgeving, in de dorpspolitiek zo veel gebeurt dat ook wel eens aan de toets der kritiek onderworpen mag worden. Waar op dit moment zelfs alle reden voor is, nu we hier aan de vooravond staan van verkiezingen die noodzakelijk zijn in verband met een gemeentelijke herindeling, die per 1 januari 2019 plaats gaat vinden. De gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken gaan dan samen in het nieuwe Beekdaelen. Over het sentiment dat dat teweeg bracht in mijn dorp Schimmert is hier al genoeg geschreven. Maar dat wil geenszins zeggen dat nu alle rimpels zijn glad gestreken in de respectievelijke kernen. Integendeel. Van het aanvankelijke enthousiasme om die klus te gaan klaren, is weinig overgebleven. Het heeft plaats gemaakt voor meestal welbegrepen eigenbelang en het gebruikelijke gehakketak. Waar het hele verkiezingscircus natuurlijk ook niet vreemd aan is. Omdat dat nu eenmaal alles uitvergroot, maar toch de slechte eigenschappen van de mens, de kandidaat – politicus, wel het meest, als die zo nadrukkelijk tot uitdrukking kunnen komen in de aanvliegroute naar het nieuwe wespennest dat Beekdaelen heet. Met het elkaar vliegen afvangen nog als minst kwalijke trek.

Maar voor de rest overheersen afgunst en wantrouwen en de angst om in de nieuwe constellatie niet meer zo aan de trekken te komen als tot nu toe het geval was. Met menige representant van Nuth nog het meest prominent in dat sentiment, de goeden onder hen overigens niet te na gesproken. Maar wat voelden zij zich als gemeenteraadsleden en politici van die grootste kern gepasseerd en buitengesloten, omdat het nieuwe College van B & W in Schinnen ging zetelen en Nuth ook niet haar zo goede griffier op die nieuwe plek mocht leveren. En dan natuurlijk het factotum Heuts dat in het hele fusieproces niet geraadpleegd werd, waar hij naar zijn zeggen zoveel ervaring in 1981 had opgedaan bij een vorige herindeling, onderwijl vergetend dat expertise ook aan slijtage en verjaring onderhevig is, maar waarbij hij klaarblijkelijk wel god in het diepst van zijn eigen gedachten is gebleven. Een god die dealt en realt en vriendjespolitiek en nepotisme kon hebben uitgevonden in de wereld van Nuth die hij naar zijn hand kon zetten, maar in Beekdaelen dus niet meer of stukken minder. Vandaar dat hij lijsttrekker werd van lijst 1 Beekdaelen Lokaal, onder de conditie dat hij geen raadslid of wethouder meer zou zijn. Ooit zo zout gevreten, dit begrip van democratie? Maar ja, daarvoor ben en heet je Heuts, een god in het diepst van zijn eigen gedachten, die daarom doet wat hij wil. Want hoe zou je daar als buitenstaander anders naar moeten kijken?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De aanvliegroute naar Beekdaelen

  1. Sjoerd zegt:

    Dat het nu meer dorpen zijn doet niets af aan het feit dat het toch dorpen blijven. In dat opzicht heeft Voerendaal het toch een stuk beter gedaan.

  2. Rob Alberts zegt:

    Democratie of eigenbelang het ligt vaak heel erg dicht tegen elkaar aan.

    Vredelievende groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s