Vanwege Halloween

Het gevoel dat het volgens mij niet meer los gaat lopen, komt onder andere vanwege Halloween, dat rare Amerikaanse griezelfeest dat Nederland in een paar jaar tijd in zijn ban geeft gekregen, maar waarvan de strekking en de lol helemaal aan mij voorbijgaan. Bloed, skeletten, vampiers en grafzerken schijnen op die ene dag van het jaar, vandaag dus, gelijk met Allerheiligen nota bene, de ultieme pret op te moeten leveren. Over secularisering gesproken trouwens. Een plezier dat totaal aan mij voorbij gaat, sterker nog, waar ik zo mijn twijfels en vragen bij heb, als ik me bij dat soort haast morbide vermaak al unheimisch voel. Zonder dat ik overigens van suiker ben, maar kennelijk toch anders geprepareerd dan de doorsnee-mens, concludeerde ik gisterenavond toen mij een aflevering van de Britse politieserie ‘Inspector Banks’ werd voorgeschoteld waar de bloederigheid ook met bakken vanaf droop. En dat gevangen in beelden waarin met chirurgische precisie de ene keel na de andere werd doorgesneden. Op de publieke omroep dus, op Nederland 1, onder de vlag van de KRO/NCRV. Kun je nagaan hoe gewoon en geaccepteerd zoiets wel niet is geworden, maar aan mij in elk geval niet besteed, omdat het mij veel meer onbehagen en afkeer bezorgt dan dat ik mij daardoor op een prettige wijze onderhouden voel.

Vandaar dat de switch naar de voetbalwedstrijd Ajax – Go Ahead Eagles verre van lastig was, nu in het voetbal en met het strengere fluiten het adagium van ‘bloed aan de paal’ toch vervlogen lijkt. Hoewel ik wat dat aangaat ook geen illusies koester en mijn kop niet in het zand steek, als ik zie hoe de donderwolk van geweld, zowel vocaal als fysiek, voortdurend boven datzelfde voetbalveld hangt. Van de hooligans, van de horde, die zich ook verliest in geweld dat zo ruimschoots in films, games, op tv en in de sociale media aangeboden wordt en waar geen enkel kruid meer tegen gewassen is. Het is een stroom die van geen ophouden meer weet en van een omvang en intensiteit waar geen maat op staat. Het gaat maar door zonder dat er ook maar geprobeerd wordt om iets van al  verloren gegaan terrein terug te winnen. Omdat we de schaamte (en mogelijk ook de beschaving?) voorbij zijn en de zoetsappigheid gepasseerd. Waardoor de samenleving alleen maar verder wordt opgepompt en geconditioneerd in de richting van een volgende clash of catastrofe. En is dat ook niet precies  het getij dat keert ten gunste van al die sterke mannen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vanwege Halloween

  1. Sjoerd zegt:

    Voor mij hoeft het ook niet, maar in het kader dat alles geamuseerd moet worden kom ik er ook niet altijd onderuit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s