Het monster dat rendement heet

“Als banken met belastinggeld worden gered en ziekenhuizen niet……dan weet je dat je in een verloren land leeft, waar geld boven de mens en diens gezondheid staat…” En zo is het maar net, kon ik niet anders dan beamen. Of is het hier in het lage land alom botertje aan de boom en groeien die dan ook tot eindeloos hoog in de hemel? In de verste verte dus niet, merkte ik ook weer dit weekend, toen ik met eigen ogen zag hoe jonge mensen, die in de grote stad willen leven, onbeschaamd uitgeperst en uitgemolken worden door huisbazen die zonder met de ogen te knipperen voor negen morsige vierkante meters 300 euro huur per maand durven vragen. Wat natuurlijk lekker aantikt als je een pand in een stad hebt en dat ook nog eens fijn kunt opdelen in negen tot tien van dat soort woonruimtes, als ze die naam tenminste nog mogen krijgen. En waag het niet om er verzet tegen aan te tekenen, want voor jou zo tien anderen, desnoods Polen, Hongaren, Roemenen en Bulgaren. Waarmee onder de hand, zeg maar in de laatste twintig jaar, een soort onderklasse is ontstaan die voor dik, dik geld een plaats in het stedelijk proletariaat heeft verworven en aldus een elite van huisjesmelkers in het leven heeft geroepen die alleen nog maar eenmaal per maand mag beuren, daar niets voor hoeft te doen, hoogstens een likje verf hier en een kabeltje daar ritselt om voor de rest in rust en luxe buiten diezelfde stad de pot te kunnen verteren. Maar eigenlijk is het nog stukken ongelijker verdeeld, als in aanmerking genomen wordt dat de laatste jaren de huren in de sfeer van de sociale woningbouw met sprongen van tientallen procenten zijn gestegen.

Met investeerders, huisjesmelkers en pandjesbazen voortdurend als lachende derden, omdat hun winsten en inkomsten en rendementen de pan uitrijzen, ten nadele van al hun huurders die hun besteedbaar inkomen per jaar alleen maar zien krimpen en slinken en eigenlijk geen kant meer op kunnen. Want waar het wonen goedkoper is, blijkt nou juist niet het werk te zijn dat nou eenmaal nodig is voor een inkomen waar weer de huur onder andere van betaald moet worden. En dan is er ook nog die categorie Nederlanders die niets meer te willen en te kiezen hebben, omdat ze afhankelijk zijn van een AOW en zo mogelijk een aanvullend pensioen. Ook deze ouderen hebben de afgelopen tien jaar hun trekken thuis gekregen, in die zin dat hun koopkracht voor tien procent of zelfs meer heeft ingeboet. In een tijd van herstel en sterke economische groei nota bene. Met dan nu als klap op de vuurpijl de sluiting van een aantal ziekenhuizen omdat ze niet meer rendabel waren, geen winst opleverden, met verlies draaiden. Alsof het gewone ondernemingen waren, die naar de haaien mogen gaan en ook kunnen gaan, omdat gezondheid een product is, een kostenfactor heet. Omdat geld prevaleert en nog uitsluitend de norm is. Waarvan hier dus sprake is. Waardoor Nederland op weg lijkt een verloren land te worden, waar beschaving niet meer telt, maar vervangen is door het kapitalistisch monster dat rendement heet en waar naar andere waarden gefloten kan worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het monster dat rendement heet

  1. Sjoerd zegt:

    Ik kan me hier best bij aansluiten…

  2. pjoyr zegt:

    Ook ik vind het zo langzamerhand te gek voor woorden en ben het ernstig met Rob eens

  3. sjogkel zegt:

    Al die huisjesmelkers die hiermee een optrekje in het buitenland bekostigen vinden het best en met een financiële constructie nog meer profijt, Nederland als wingewest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s