Rosenmontag in Papenburg

Het is alweer bijna twee jaar geleden. Maar toch ben ik het beeld, het gevoel, de sfeer van dat enkele moment op die ene plaats nog altijd niet kwijt geraakt. Het is kennelijk diep in mijn geheugen gegrift. Zoveel indruk heeft het op mij gemaakt, dat korte verblijf toen op Rosenmontag in Papenburg, een plaats in het Duitse Emsland, vlak over de grens ter hoogte van Nieuwe Schans. Een plek die iets meer dan een plek is omdat de Eems er langs stroomt en er een scheepswerf is waar bij tijd en wijle een heus cruiseschip te water gelaten wordt. Verder is er niets te doen en zijn de straten lang, heel lang en vooral leeg, merkte ik ook op die feestelijke maandag in februari, waarop je toch anders zou verwachten, juist omdat het Carnaval was en ook nog eens crocusvakantie. Reden en aanleiding genoeg voor de mensen om de straat op te gaan, was mijn veronderstelling die gevoed werd door de wetenschap dat Rosenmontag in het Rijnland en het naburige Bremen tot grootse volksfeesten leidden. Dus waarom dus niet in dat Papenburg dat immers overduidelijk op een lijn lag waar feestgedruis op zijn plaats was en verwacht mocht worden.

Maar niets van dat al, geen maskerades, optochten, muziek en hossende massa’s te bekennen. Was het dan toch de geest van Calvijn en Luther die hier rondwaarde en de mensen binnen hield en Papenburg op deze Rosenmontag tot een spookstad degradeerde? Een rondgang langs kanalen en straten door het hart van die plaats leverde een bevestigend antwoord op, met daarachter nog eens een vet uitroepteken. Want wat was het er stil, wat was het er leeg in dit naargeestig oord waar alleen een koude tegenwind hardnekkig blies die je uiteindelijk een etablissement injoeg, waar ook nauwelijks een sterveling te bekennen viel, dus een kop koffie het enige was dat nog warmte en troost bieden kon. Plus dat ene gezin dat net als wij ook in verwachtingen verdwaald en in de treurnis die Papenburg op die dag heette, terechtgekomen was. Voor de rest was er daar evenmin iets aan de orde of te doen en heerste de stilte luidruchtig. Met daarbovenop de wetenschap dat even verderop, in het Rijnland en Bremen, de gezelligheid, ook op straat, geen tijd kende. Wat de naargeestigheid van dat moment, van die dag en die plek des te zwaarder deed drukken, waarop het zelfs niet lukte om het droog te houden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rosenmontag in Papenburg

  1. Sjoerd zegt:

    Herfstvakantie….? Rosenmontag valt toch echt in het eerste kwartaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s