Driewerf Den Bosch

Al vaker is hier de loftrompet op ’s Hertogenbosch gestoken. Twee keer wel te verstaan. En omdat alle goede dingen in drieën heten te gaan, kan een derde lofzang op die stad waar zoete, lieve Gerritje heen gaat, er best nog wel bij. Met deze keer toch de nadruk op enkele verrassingen die bij een eerste of tweede kennismaking niet zijn opgevallen, maar die Den Bosch nu juist dat cachet geven waardoor het qua sfeer en schoonheid met gemak de toets der vergelijking met elke Nederlandse stad kan doorstaan. Om met een sprekend voorbeeld van details die er in de beeldvorming al te zeer toe doen, te beginnen. De Sint Jan is de Sint Jan en hoort bij Den Bosch, maar ooit in die kathedraal wel eens goed gekeken naar het ruim driehonderd jaar oude orgel? Uniek en een reden op zich om de trein of de auto te nemen en die kant op te gaan. En dan die gevelstenen en gedichten die menig pand in de oude stad sieren en telkens weer een verhaal op zichzelf vormen. Neem nou het huis in de Cavaleriestraat 2, vlak achter de Parade, met daarop een gevelsteen die de curieuze, wat vreemde naam “De Trienentraai” draagt. Maar met de smartphone op zak bestaan er geen raadsels meer, eigenlijk uitsluitend weetjes, zoals een korte google ter plekke eens te meer bewijst. Ook niet te missen in het oude hart van Den Bosch, is de Paleistuin, die zich in het midden van twee musea bevindt, het Stedelijk Museum en het Noordbrabants Museum.

De stilte en de twee reusachtige bomen vormen daar een volmaakt kunstwerk en decor om na te genieten van al hetgeen rondom in zalen en gangen getoond wordt. Bourgondisch mag Den Bosch zeker genoemd worden, eigenlijk zelfs meer dan welke andere stad in ons land. Hier klopt het hart van Brabant en is het leven goed. Maar dan toch niet zozeer op de gangbare en alom bekende plaatsen als de Parade en de Korte Putstraat, waar de commercie royaal haar slag heeft geslagen ten koste van het ware genieten. Daarvoor moet je toch elders zijn, in de Lepelstraat, de Molenstraat en de Korenbrugstraat, waar met name het jonge Bossche en Brabantse volk de stemming echt op peil weet te houden. En ten slotte, maar daarom zeker niet het minste, integendeel zelfs, de kers op de taart die een dagje Den Bosch beslist genoemd mag worden. Dat is de rondvaart van ruim een uur over de Binnen Dieze. Dankzij de uitleg van enthousiaste vrijwilligers tijdens die boottocht onder de binnenstad van Den Bosch wordt haar geschiedenis op een bijzondere wijze belicht en van een heel ander kant getoond. Wat het totaalbeeld van de stad eigenlijk compleet en eigenlijk nog aantrekkelijker maakt. En daarom de planning voor een volgend bezoek haast als vanzelfsprekend doet zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Driewerf Den Bosch

 1. Sjoerd zegt:

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij jouw verhaal, na Leiden staat Den Bosch en Middelburg als bezoekstad op mijn lijstje…

 2. Rob Alberts zegt:

  Ik vind het een prachtige stad.
  Ik kom er graag.

  Jammer genoeg heb ik mindere herinneringen aan de tijd dat ik daar woonde.

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s