De vrije val van de hoogmoed

Van bravoure was hij zeker niet gespeend. Maar kon hij anders met zijn 1.59 meter? Een lengte die welhaast verplicht tot compensatie. Wie kent ze niet? Waarmee hij geen uitzondering was op de regel, hoewel hij er nog een paar schepjes bovenop deed en dus vaker de grens van acceptatie naderde, wat hem ten langen leste behoorlijk opgebroken is. Een zeker superioriteitsgevoel was hem evenmin vreemd. Wat hij zonder remming en zonder schaamte aan ieder die met hem in aanraking kwam, liet merken. Met tenenkrommende gevolgen uiteraard, als hij weer eens iemand en plein public meende te moeten corrigeren, gelijk als hij altijd dacht te hebben en dat misschien ook meestal wel had, maar dat dan zonder respect voor een ander liet merken. Waarmee hij geen vrienden maakte, zoals hij later maar al te hardhandig gewaar zou worden. Daarnaast glom hij ook graag van trots en soigneerde hij zich tot in de perfectie, met zijn getrimde snor als zijn eigenhandige trofee. Dat beeld ontstond al vrij snel na mijn eerste contact met hem, waarin hij mij met mijn nieuwe werkomgeving vertrouwd probeerde te maken. Waar hij zijn eigendunk ook niet onder stoelen of banken stak, maar die mij toen nog niet zo frappeerde. Hoogstens dat telefoontje dat ons gesprek onderbrak en dat uit Zuid – Spanje bleek te komen, met mijn nieuwe kollega meteen in de Spaans sprekende rol, althans in een Spaans dat daar voor door moest gaan, maar dat mij niettemin op dat moment imponeerde. Welk beeld een tijd later aan diggelen viel, toen ik hoorde dat zijn gesprekspartner een Nederlander was die voor ons bedrijf in Almeria werkte. De kwast. Over bravoure dus gesproken.

Waarvan dit dus een eerste staaltje was, dat zich in de paar jaar nadien in oplopend tempo zou herhalen, omdat zijn ego voor hem meer urgentie had dan het team waarin hij geacht werd te functioneren. Zodat het niet anders dan faliekant fout met hem moest gaan. En dus ook in alle opzichten ging na een aantal professionele uitglijders van jewelste als gevolg van zijn gebrek aan empathie, dat natuurlijk de keerzijde was van zijn zelfoverschatting. Want hoe krijg je het anders voor elkaar om jezelf een slachtofferrol aan te meten in een situatie waarin je geacht wordt medewerkers te begeleiden die zich gesteld zien voor een ingrijpende wijziging in hun werksituatie, te weten een gedwongen verandering van werkplek van Rotterdam naar Roermond, met uiteraard ook een verplichting tot verhuizing? Dan ben je toch de jereinste amateur als je met die medewerkers mee gaat zitten huilen omdat je door die verandering je trip naar Rotterdam vanuit Roermond kwijtraakt plus de bijkomende mogelijkheden om onkosten te declareren. Een exemplarische misser in de reeks van net zulke uitglijders die hem op zijn eigen eiland van zelfoverschatting deden belanden, horende doof en ziende blind als hij bleef voor alle signalen die hem een andere kant op trachten te sturen. Met ten langen leste een gedwongen vertrek en een volledige verdwijning uit ieders beeld. Totdat ik hem jaren later in een dorp hier in mijn buurt zag. Met een grijze stofjas aan, een rol vloerbedekking op zijn nek en een bestelbus bij de hand. Waarop de naam van zijn vrouw stond, bij wie hij dus in dienst was gekomen om de hand – en spandiensten te verrichten. Waarschijnlijk in nederigheid, want hij liep met zijn hoofd ver voorover gebogen. Oftewel hoe hoogmoed voor de val was gekomen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De vrije val van de hoogmoed

  1. L zegt:

    Dat is een tragisch verhaal, en heel goed opgeschreven.

  2. Sjoerd zegt:

    Sommige mensen realiseren zich niet hoe ze zich aan de buitenwereld profileren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s