Judith Sargentini in het zonnetje

Vaker hebben hier sporters gefigureerd in een portret van de dag, vanwege door hen geleverde uitzonderlijke prestaties, die bij mij het bloed sneller deden stromen en mijn hartslag verhoogden. Dat vormde voor mij een reden om ze dan in het zonnetje te zetten, de schijnwerpers op hen te richten. Voorzover ik mij kan herinneren is er nooit iemand van buiten de sport op zo’n manier door mij gelauwerd. Noch uit de kunst of uit de wetenschap en al helemaal niet uit de politiek, waar bijzonder presteren nauwelijks nog aan de orde is. Zo cynisch ben ik ook wel weer geworden over dat bedrijf in Den Haag dat ik de moed al haast had laten zakken en de hoop op beter bijna had laten varen. Tot er opeens in het Europees Parlement een licht in de duisternis verscheen dat ver boven het maaiveld uitkwam en de grijze middelmaat ontsteeg, want een politieke prestatie van formaat neerzette waardoor je als Nederlander haast van trots zou gaan gloeien. Zij het dat daar een levensgrote paradox in zit. Want chauvinisme, nationale trots verhoudt zich immers allerminst met wat er in Brussel gedaan en beoogd wordt. Het zal allemaal wel.

Maar het neemt dus niet weg dat ik met bewondering heb gekeken naar het Nederlands Europarlementslid voor Groen Links, Judith Sargentini, die in haar eentje bewerkstelligd heeft dat het Europarlement in tweederde meerderheid achter haar advies ging staan om een zogenaamde strafprocedure tegen Orban en zijn Hongarije te beginnen. Wat nog nooit is vertoond en eigenlijk des te bewonderenswaardiger is van die Judith Sargentini. Omdat zij als Groen Linkser, die deel uitmaakt van een heel kleine fractie, door gedegen onderzoek en doorwrochte argumenten en bewijzen erin is geslaagd om de grote fracties, de christen-democraten, de sociaal-democraten en de liberalen, achter zich te krijgen en aldus een ongekende eenheid in dat parlement tot stand wist te brengen. Terwijl het nota bene om zo’n controversieel vraagstuk als de instelling van een strafprocedure tegen een lidstaat ging. Dan heb je ausdauer, dan heb je kwaliteit als je zo tegen de wind in kunt behangen dat je zelfs de christen-democratische fractie, waar Orban’s partij toe behoort, mee krijgt om een dergelijk zwaar besluit tot stand te brengen. Dan hoor je met recht in het portret van de dag thuis, te meer omdat je zo bewijst dat een goede politicus er wel degelijk toe kan doen als deze zoals zij het verschil maakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Judith Sargentini in het zonnetje

  1. Sjoerd zegt:

    Dat gebeurd er als je je huiswerk goed maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s