Moderne heksenjacht

Het valt niet te ontkennen dat het min of meer middeleeuwse toestanden zijn die zich rond Jos B. voltrekken. Weliswaar in een eigentijds jasje omdat de moderne media daarin een hoofdrol vertolken. Vanaf de dag dat zijn naam viel in de zaak – Nicky Verstappen zijn radio, tv, sociale media en kranten namelijk niet meer te stuiten en gaan ze zich te buiten aan een berichtgeving die de vorm van een nieuwsdiarrhee heeft gekregen. Elk feit, hoe onbenullig ook, wordt er opgeboerd om het lezend en kijkend, maar vooral nieuwshongerig publiek te gerieven en te bedienen. En is er helemaal geen nieuws voorhanden, dan is er nog altijd wel de tante van de pupil die bij de scouting in Nuth zat in de tijd dat Jos B. daar zijn diensten aanbood. Of anders wel de achterbuurman uit Simpelveld, die uiteraard ook wel het nodige te berde weet te brengen, om er twee krantenpagina’s mee te vullen. Omdat irrelevant opeens niet meer bestaat en eigenlijk alles, hoe futiel ook, er gewoonweg toe doet om die Jos B. nog extra te kijk te zetten. Op de schandpaal, heet dat en zoals dat zeven-, achthonderd jaar geleden eraan toe ging en wat toen deel uitmaakte van geldende rechtspleging. In deze snelle tijd wachten we daar niet meer op, hebben we niet het geduld om de toepasselijke rechtsgang af te wachten.

Jos B. is, hoewel verdacht, in feite al veroordeeld, getuige de schijnwerpers die 24/7 op hem zijn gericht. Met de media als de beulen van deze tijd, die als ze beet hebben van geen ophouden meer weten en het dus probleemloos ook in deze kwestie maar bont blijven maken. Zoals die regionale krant die twee pagina’s bijna handenwringend wijdde aan de problemen die een zedendelinquent als Jos B. zonder twijfel tijdens zijn detentie zou gaan ondervinden van de kant van zijn medegevangenen gezien de aard van het delict dat hij had begaan. Met de NOS-app als een meer dan verdienstelijke tweede in deze alsmaar voortdurende heksenjacht. Dankzij een verslag van de terugkeer van Jos B. uit Barcelona, dat in feite alleen maar een herhaling van oud nieuws was, maar dat opgesierd werd met een filmpje van een taxiend vliegtuig op Schiphol, zonder dat duidelijk werd wie of wat er in zat. Berichtgeving op een manier dat verschil tussen terzake en niet terzake niet meer bestaat, want er toe doet als het over Jos B. gaat. Waarmee zijn kaarten wel zijn geschud en er over een faire rechtsgang nog nauwelijks gedacht hoeft te worden. Omdat zijn beeld inmiddels staat als een huis.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Moderne heksenjacht

 1. drawmargo zegt:

  Hij heeft zich na zijn misdaad (als hij het gedaan heeft en alle sporen lopen naar hem) wel 20 jaar in vrijheid over de wereld kunnen bewegen. Deze zaak leeft heel erg omdat het zo lang duurde voor er iemand opgepakte werd. De ouders leefden in al die jaren gevangen in de vraag naar het hoe en wat en vooral wie.
  Ik heb geen medelijden met hem, maar ik vind de sensatiezucht er omheen ongezond. Maar zo gaat dat tegenwoordig kennelijk. Enige optie is, de boel negeren.

  • robschimmert zegt:

   Ook ik heb geen enkele compassie met de man, als hij de dader blijkt te zijn. Maar de hele berichtgeving in en rond deze kwestie vind ik meer dan verontrustend en dreigt een ordentelijke rechtsgang in gevaar te brengen.

 2. Rob Alberts zegt:

  Er zullen nog gaan zien wat zijn advocaat hiermee gaat bereiken.

  Bezorgde groet,

 3. Annemarie Witteveen zegt:

  Goed geschreven. Mee eens!

 4. Sjoerd zegt:

  Hij streeft zo Holleeder en andere criminelen voorbij.

 5. Anoniem zegt:

  Zulke sensatie verhalen zijn er alleen maar ten gevolge van het bestaan van een op sensatie belust publiek. Beter is het hieraan helemaal geen ruchtbaarheid aan geven, al maakte ik me ook al zorgen over een rechtvaardige rechtsgang,

 6. Dhyan zegt:

  Zulke sensatie verhalen zijn er alleen maar ten gevolge van het bestaan van een op sensatie belust publiek. Beter is het hieraan helemaal geen ruchtbaarheid aan geven, al maakte ik me ook al zorgen over een zorgvuldige rechtsgang als het publiek als staat te lynchen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s