Een stompzinnig debat

De maffe discussie over het al of niet vaccineren van kinderen is na twee weken al weer geluwd en bijna achter de horizon van het vergeten verdwenen. Wat niet wil zeggen dat daarmee mijn stomme verwondering dezelfde weg is gegaan. Zo snel gaat dat ook weer niet als er sprake is van een vorm van idiotie die samenvalt met eigenwijsheid, die haast synoniem is met een gemis van verantwoordelijkheid voor kinderen en de directe omgeving. En verdomd als het niet waar is dat alle ongemak die in die debatten is samengebald, weer niet haar oorsprong vindt in dat soms vermaledijde internet. Die plek waar de alibi’s en aliassen ruim voorhanden zijn voor ieder die op zoek is naar zelfbevestiging dan wel naar bevrijding van onzekerheden. Oftewel de vergaarbak van aangrijpingspunten voor wie op eigen gezag verder meent te kunnen in het leven en niks en niemand meer nodig heeft. Hoezo deskundigheid, specialisatie, professionalisme, als alle kennis vrij en om niet voorhanden is en je er in feite alleen maar mee aan de gang moet gaan, onbelemmerd, dus niet gehinderd door zelfkennis en zelfkritiek of onderscheidingsvermogen.

Met als logisch gevolg dat er dan alleen nog maar gezien wordt wat men wil zien en voor elke gedachte wel een theorie of een verzameling feiten en bewijzen beschikbaar is, om deze handen en voeten te geven. Zodat ieder zijn eigen gelijk wel zal weten te vinden. Waarmee het begin en het eind van dat dwaze debat over de wenselijkheid van inenting wel is gemarkeerd. Want wat je wilt, kan je dus krijgen en vormt tegelijk de vrijbrief om naar eigen inzicht te handelen zonder dat er nog sprake is van rekenschap tegenover wie of wat dan ook. Omdat het recht van de eigen gang en richting nog telt en zo het excuus vormt om serieuze zekerheden en verworvenheden ter discussie te stellen. Hoezo wetenschap, als we het zelf toch beter kunnen weten? Die werdegang zijn we dus gegaan als grondige wetenschappelijke onderbouwing die gebaseerd is op jarenlang onderzoek en studie, er niet meer toe doen. Omdat, zo laat handig googelen zien, een spuitje tot van allerlei kwaads kan leiden. Niet goed bij je hoofd ben je als je dat in alle ernst volhoudt en zo je kind en andere kinderen blootstelt aan de meest vervelende kwalen en ziekten. Maar wel paracetamol slikken, en liefst bij de vleet, als men hoofdpijn heeft. Zo dubbel is die wereld, waar je inderdaad niet goed van zou worden, zeker als de kloof tussen het mijn en dijn alleen maar groter wordt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een stompzinnig debat

  1. Sjoerd zegt:

    Ik kan me er niet druk om maken. Dat is dezelfde discussie als het nut van de griepprik. Ik neem die gewoon ieder jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s