De afterholidaydip

Met het groeiend aantal psychologen neemt de hoeveelheid mentale mankementen uiteraard ook toe. Want er moet wel brood op de plank blijven komen. Waardoor het haast geen verbazing kan wekken dat we vandaag geconfronteerd worden met de volgende kwaal waar de moderne mens zo maar last van kan krijgen: de afterholidaydip. Een soort rouwreactie omdat iets dat heel fijn en dierbaar was, eindigt en losgelaten moet worden. En zo’n afscheid van de vakantie kan best wat klachten met zich meebrengen. Somberheid, verdriet, melancholie met hoofdpijn, prikkelbaarheid of slaapklachten tot gevolg, aldus een bedrijfspsycholoog die geheel in stijl er aldus op los psychologiseert. Een soort tegenreactie van mensen, volgens hem, die ontstaat door de onvermijdelijkheid van het einde van de vakantie, met als dieptepunt de zondagavond voordat het werk weer op maandag opgepakt moet worden. Waarna uiteraard de tips van meneer de psycholoog volgen die moeten helpen tegen dat kwaad dat de vakantiedip heet:

Laat de vakantie-ervaringen niet op het strand achter, maar neem ze mee in de herinnering. Neem bijvoorbeeld souvenirs of foto’s mee en zet ze op het bureau of plaats ze in het direkte zicht op de werkplek. Dat maakt het herbeleven en denken aan die leuke tijd stukken eenvoudiger.

Denk praktisch. Wat was er leuk? Ben je uit eten geweest? Kon je lekker uitslapen? Of heb je een goed boek gelezen? Het zijn allemaal dingen die je na je vakantie ook gewoon kunt doen. Pak daarom eens een terrasje. Neem de tijd voor een goed boek. Of ga uit eten met vrienden.

Geniet ook van het thuis zijn., van dat weer slapen in het eigen bed en van het feit dat familie en vrienden weer bezocht kunnen worden. Want wat de rest van het jaar de moeite waard was, is tijdens de vakantie niet opeens verdwenen.

Zorg er voor de vakantie voor om het werk goed achter te laten en neem de tijd om het over te dragen aan collega’s. Een goede afronding en een rustige opstart garanderen het bewaren c.q het herkrijgen van het overzicht.

En last but not least. Plan, zo mogelijk, alvast een volgende vakantie in. Omdat een goed vooruitzicht altijd positief stemt.

Wat in elk geval tot de conclusie voert dat het maar goed is dat er psychologen zijn, die onze zorgen en kwalen benoemen en herkennen en tegelijk haarfijn weten te vertellen hoe en wat en waaraan we zoal moeten lijden. Terwijl het helemaal fijn is dat ze ook zo goed weten hoe je ervan kunt herstellen. Wat zouden wij zijn zonder hun wijsheden en inzichten? Nu weten we tenminste hoe, wat en waaraan wij zoal lijden. Want ooit eerder gehoord van die afterholidaydip?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

2 reacties op De afterholidaydip

  1. Sjoerd zegt:

    Daarom durf ik niet echt op vakantie te gaan….

  2. Dhyan zegt:

    Op alles wat een beetje pijn doet moet een flinke vette pleister anders ondraaglijk lijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s