Zomergast Louis van Gaal

Het komt steeds minder voor, maar vanavond heeft mijn televisie weer eens haar nut bewezen, omdat ze mij in staat stelde om Louis van Gaal in de rol van VPRO’s Zomergast te aanschouwen. Het werd een memorabele uitzending die de aflevering van vorige zomer met Eberhard van der Laan duidelijk naar de kroon stak, met opnieuw Janine Abbring als een meer dan uitstekende gesprekspartner, die tegelijk de emoties, de gemoedstoestand van haar gast wederom opvallend faciliteerde. Hoewel ze aan de andere kant ook wel spanning en een lichte irritatie opriep door te vaak betoond ongeduld en wat ontijdige interrupties. Maar voor de rest was haar bijdrage boven elke twijfel verheven, zij het dat de bloemen voor deze fascinerende aflevering toch naar Louis van Gaal moeten gaan. Want zijn inbreng en verhalen vertoonden een opvallend coherente lijn, met als rode draad zijn levensloop, die voortdurend zichtbaar bleef.

Zelfs meer dan dat alleen vanwege zijn openhartigheid en zijn gefundeerde keuzes en nog meer omdat hij de emoties niet schuwde en heldere standpunten innam. Het gevolg was dat hij een portret van zichzelf schilderde dat nogal wat lijnen, trekken en kleuren vertoonde die menige kijker verrast moeten hebben. Mij tenminste wel ondanks dat ik zijn levenswandel en loopbaan van vrij nabij op de voet heb gevolgd, met inbegrip van alle fratsen die hij zo vaak te zien gaf in zijn contacten met de media. Maar waarvoor hij uiteindelijk – want hij houdt het coachen en trainen nu echt voor gezien, deelde hij mede – deze fraaie aflevering benutte om dat wat uit zijn voegen geraakte beeld toch weer wat recht te zetten, om daarin nuances en correcties aan te brengen. Wat hem wat mij betreft uitstekend is gelukt. Je kon waarachtig heel wat beroerder afscheid hebben genomen dan als zo’n uitblinkende zomergast van de VPRO.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zomergast Louis van Gaal

 1. Sjoerd zegt:

  Hij heeft in ieder geval veel betekend in de voetballerij… Ik heb helaas de uitzending gemist.

 2. Mack zegt:

  Voor mij hoefde hij niets recht te zetten. Het was mij allang duidelijk dat van Gaal een rechtschapen en te vertrouwen man is. Dat hij zichzelf af en toe uit het oog verliest en de pers er van langs geeft, heeft daar alles mee te maken.

 3. Thérèse zegt:

  Ik was ook héél enthousiast. Eindelijk weer eens een programma dat echt de moeite waard was.

 4. sjogkel zegt:

  Op een aantal momenten werd van Gaal hinderlijk onderbroken, mogelijk wilde Janine niet dat het een persconferentie werd en ze had zich ook veel té goed voorbereid en kon dat niet loslaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s