De taalvervuiling door Wordfeud

Dat mijn liefde voor de Nederlandse taal onverwoestbaar en nagenoeg grenzeloos is, kan al afgeleid worden uit het enkele feit dat het inhoud geven aan dit weblog met behulp van het geschreven woord mij het grootst mogelijke plezier verschaft. Natuurlijk ga ik mij daarbij wel meer dan eens te buiten aan wolligheid van het taalgebruik. Maar beschouw dat maar als de uitdrukking van mijn behoefte om die taal die toch al zo onder druk staat, gewoon extra te koesteren. Want van welke kant wordt ze namelijk niet bedreigd? Leg het oor maar eens op een willekeurige plek en op een onverwacht moment te luister en hoor hoe het Nederlands vervuild wordt met Engels, Anglicismen en straattaal, die steeds meer ingang krijgen en in alsmaar bredere kring geaccepteerd worden. O.k., taal is dynamisch en dient te leven, maar daarin kan ook overdreven worden, wat wij Nederlanders dan ook als de besten doen. Daarbij meer dan eens geholpen vanuit verschillende en vaker onverwachte hoeken, weet ik al langer uit eigen ervaring en directe waarneming. Want de taalliefhebber in mij is ook verslingerd aan Scrabble, aan zowel het oorspronkelijke bordspel als aan haar digitale equivalent, Wordfeud.

Waarbij mijn voorkeur duidelijk uitgaat naar de traditionele variant, omdat je daar als speler nog wel de invloed voelt op het al of niet geaccepteerd worden van een gelegd of verzonnen woord, terwijl dat gevoel teniet gaat bij Wordfeud, waar een robot die voor jury doorgaat, beoordeelt of een woord als geldig aangemerkt kan worden dan wel niet door de beugel kan. Met de wonderlijkste resultaten tot gevolg en tegelijk een bijna ridicule woordenschat waarvan een beetje kenner van het Nederlands nooit had vermoed die ook deel uit maakte van zijn geliefde taal. Want ooit gehoord van decas, eit, slowend, yo, hex, mexen, sel, reg, eden, tarren, meme, leva, lom, softers, dinghy, turkt, chia, ino, sene, vari, nessen, stone? Te zot haast voor woorden en een serieuze bijdrage tot spelbederf. Maar we doen het er maar mee, indachtig de Olympische leus, dat deelnemen belangrijker is dan winnen en Wordfeud daardoor in meer opzichten gewoon een amusant tijdverdrijf is dat de geest in elk geval scherp houdt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De taalvervuiling door Wordfeud

 1. Dhyan zegt:

  Om die reden lees ik hier dan ook zo graag.

 2. drawmargo zegt:

  Je hebt aardig wat malle woorden verzameld! Ik ga ze even noteren, om je tzt mee om de oren te kunnen slaan! šŸ˜‰
  Wordfeud maakt gebruik van een woordenlijst, en waar die vandaan komt weet ik niet. Wel dat er af en toe wat verandert. Sommige woorden mochten eerst wel/niet en nu niet/wel.
  Ik vind de digitale variant toch prettiger. Ik heb geen ongeduldige opponent tegenover me zitten, zelf kan ik ook iets anders gaan doen als et niets te heggen valt. Bij bordspelen altijd mijn frustra-/irritatie.
  Margo

 3. Sjoerd zegt:

  Ik speel geen spelletjes, en lees af en toe eens een boek. Een van mijn vroegere collega’s was een echte taal fanaat en corrigeerde iedereen, tot ik hem eens een verhaal liet voorlezen uit het jaar 1723. Hij raakte het spoor helemaal bijster. Taal evolueert heel snel als je er regels aan gaat stellen. Het rent gewoon achter de straattaal aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s