Een vergezicht……

Ziende blind zijn en luid het geloof in de natiestaat belijden, het lijkt waarachtig wel de nieuwe politieke correctheid te worden nadat maatschappelijk engagement, het ideaal van de Europese eenwording, de Gutmensch dus, als uit de tijd en irrelevant zijn afgeserveerd. Of is dat niet de staat van het heersend sentiment en de hoofdtoon in het debat zoals dat momenteel steeds wereldwijder wordt gevoerd? Zonder ook maar enige zorg over waar het toe leidt, maar uitsluitend gericht en bedoeld lijkt om onvrede en ongenoegen stante pede weg te nemen. Boosheid haast, die gecombineerd met gemakzucht wordt, waardoor de hardst en duidelijkst schreeuwende de kans krijgt om zaakjes op te knappen. Wat dan gebeurt door schijnoplossingen, waarvoor zondebokken bij uitstek geschikt zijn. Langzamerhand zien we dit spel op de wagen komen, met de brute autocraat als leidsman in deze processen. Ze duiken steeds meer op en krijgen hand over hand langs de democratische weg de kansen om hun gevaarlijke spel, waarin het eigen belang bepalend is, te spelen. Het kwaad grijpt met name in Europa meer en meer om zich heen.

Waar het zich ook nog eens gelegitimeerd weet door het grote voorbeeld dat momenteel in toon en taal wordt gegeven door Trump, de president van de Verenigde Staten, welke nota bene zijn oude bondgenoten als een baksteen laat vallen en met Jan en Alleman op de aardbol conflicten, ruzies en handelsoorlogen aangaat. Waarbij het motto “America first” blijft luiden. Hoe dom kunnen Europeanen dan zijn door te denken dat het heilzaam is om in zijn voetsporen te treden of zo’n andere autocraat als Poetin is, omstandig op het schild te hijsen. In plaats van in die heilloze Alleingang mee te gaan en te denken dat het geluk op aarde binnen de grenzen van het eigen land en belang te vinden is, zou het van meer inzicht en wijsheid getuigen om vooral vergaand met elkaar samen te gaan en samen te werken. Want doen we dat in Europa niet, dan zullen we met deze Trump en Poetin, die elkaar best zullen en willen vinden, de poppen binnen ons continent heel snel aan het dansen hebben en nog meer en eerder als ieder zijn verdomde eigen gang gaat. Met een beetje historisch besef en de wetenschap dat de geschiedenis zich maar al te grif herhaalt, is op dit moment geen ander dan dit fatalistisch vergezicht voor ogen te krijgen. Wat we aan onszelf te danken hebben omdat we met onze gemakzucht en ons ongenoegen de kans aan populisten en volksmenners hebben geboden om dit scenario uit te schrijven en werkelijkheid te laten worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld. Bookmark de permalink .

8 reacties op Een vergezicht……

 1. Mack zegt:

  Nederland is altijd al een meeloperig land geweest, het maakt eigenlijk niet uit in welke richting. We lopen achter wereldleiders aan, of die nu Trump, Merkel, Poetin of Mandela heten.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik ben niet gelukkig met Poetin en ook niet met Trump… Europa zou zijn eigen koers moeten varen.

 3. sjogkel zegt:

  De tijd dat we achter wereldleiders aanholden is allang voorbij zeker toen Trump op het podium verscheen. In het verleden was het ook vaak opportunisme als handelsland dat ons dreef. Sinds Parijs en de vluchtelingencrisis sluiten we meer allianties op grond van een eigen agenda.

 4. Dhyan zegt:

  Leiders hebben, sinds Stalin, allemaal een dubbele (zo niet honderden dubbele) agenda’s, de aandacht gaat net zo als bij het channelen daarheen waar de meeste energie heen wil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s