Het is en blijft Derksen

En opnieuw was hij haantje de voorste met zijn mening, kon hij zijn mond niet houden in een kwestie die delicaat genoeg was en waarin eigenlijk helemaal niets aan hem werd gevraagd en niemand op zijn opinie zat te wachten. Maar Derksen zou Derksen niet zijn als hij niet overal doorheen en overheen rond zou toeteren wat hij ervan vond. Met het argument dat hij onafhankelijk van geest is, een vrijdenker, dus best een balletje mag opgooien, zijn woordje mag doen ongeacht of hij wel of geen kennis van zaken heeft. Als zijn geluid maar te horen is, dat geluid van die typische Hollandse handelaar in meningen, die marktkoopman die zijn gedachtengoed als een standwerker aanprijst, waarbij het goede argument of de consistentie van redeneren er gewoonweg niet toe doet. Als het maar goed geluid maakt, dan komt het bij mensen wel binnen en blijft er zeker iets hangen, is de welbekende redengeving. De beproefde werkwijze die ook nog eens getoonzet wordt in wisecracks en waarin elke nuancering ontbreekt. Met als bekend effect dat de spreker, Derksen in dit geval, daardoor altijd buiten schot blijft, terwijl de lijdende voorwerpen die in zijn betoog vervat zijn, zodoende eens te meer in het oog springen, dus de sigaar zijn.

Een herkenbaar procédé dat zich makkelijk laat uittekenen, omdat het tot vervelens toe terugkomt en steeds meer begint te irriteren en zelfs tegen de borst gaat stuiten. Zoals gisterenavond toen Derksen weer door de actualiteit bediend werd om zijn zegje te doen als de wijsneus achteraf zonder dat hij iets met de zaak te maken heeft gehad of zich erin heeft verdiept. Die rol kleeft hem het meest aan, past hem het best en biedt hem de veiligheid om gevaarloos met zijn meningen en open deuren weg te komen. Want na de verontschuldiging en de aanvaarding van alle aansprakelijkheden door het bestuur van Ajax in de zo moeilijke kwestie – Nouri vond Derksen het toch weer dienstig en tijd om als een olifant door de porseleinkast te gaan met al zijn gemakkelijke en voor de hand liggende meningen. Om in het koor van de letseladvocaten mee te zingen en om zijn al zo lang voorspelde gelijk te halen. Leve mijzelf, Johan Derksen, en weg met al die omhoog gevallen Ajax – bestuursleden. Dat was ongeveer de toon van zijn aanklacht naar aanleiding van de door Ajax gemaakte excuses zonder dat er ergens plaats was voor compassie met Nouri en zijn familie in hun treurig lot. Daarvoor is geen ruimte bij Derksen, die koopman in meningen, die alleen maar plek heeft voor zichzelf als hij andermans opvattingen reproduceert en vervolgens uitvent met zijn grote mond en met veel meer volume…..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het is en blijft Derksen

  1. Sjoerd zegt:

    Ik snap niet dat er nog omroepen zijn die dat willen uitzenden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s