350 Kilometer terug

Geen dag is als andere dagen zonder dat dat meteen een groots en meeslepend leven hoeft te betekenen. Maar kom niet aan met het verhaal dat er nooit wat gebeurt of te beleven is. Want wat er langs komt, wordt door je zelf bepaald en door de wijze waarop je om je heen kijkt. In een open vizier komen namelijk veel meer beelden terecht dan wanneer de blik op oneindig gericht blijft met daarom ook steeds dat ene en altijd zelfde punt in het gezichtsveld. Waardoor er nooit wat lijkt te gebeuren en de dood inderdaad wel permanent in de pot kon huizen. Zoiets als het glas dat half vol is of half leeg. Wat bij mij dus altijd dat eerste is waardoor er voor mij meer dan genoeg passeert en er alleen maar leven in de brouwerij is. Soms vervelend, maar ook vaak leuk, als je van het een in het ander vervalt en daardoor eigenlijk elke dag wel een gaatje heeft en als gevolg daarvan ook omvliegt. Zoals mij gisteren, 18 juni, ook weer overkwam, terwijl niets er op wees dat er zoveel aan de hand zou kunnen zijn. Hoogstens dat we het eiland Schiermonnikoog in de vroege ochtend zouden verlaten en dat een groot deel van de terugreis door relatief weinig bekend gebied zou gaan. Wat altijd spannend is, verrassingen oplevert. Ook deze dag weer. Om te beginnen met een eiland dat volledig gehuld was in een deken van motregen, waar geen beweging in kwam. Dan moet je toch een eilander zijn om dat weertype te kunnen waarderen. Zoals Friesland geheel in het grijs gehuld ook een apart soort bekoring heeft die zeker niet de mijne is. Wat de fascinatie van zo’n tocht door dat natte en platte land er niet minder op maakt. Met al haar bruggen, boten, hoeves, sloten en kanalen.

Wat dan op een of andere curieuze wijze tijdens zo’n rit terug samen komt bij de Simon Stevinsluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever, waar het verkeer op de weg zo’n kwartier lang halt moet maken om het verkeer op water ook de kans en de ruimte te geven. Een bijzonder fenomeen als je ver van thuis bent, waar dit soort passages niet eens uitzondering zijn, maar gewoon atypisch en niet voorkomen. Dezelfde gewaarwordingen, maar nog meer en sterker, doen zich ook voor bij de doortocht in Amsterdam, een stad die wel per week van gedaante lijkt te veranderen. Want sinds wanneer is er die Spaarndammertunnel? Om nog maar te zwijgen over Station Sloterdijk. Stedelijke dynamiek heet dat, die zich ook op de volgende halteplaats aandient, in Utrecht, waar stedebouwkundige ontwikkelingen evenmin bij te houden zijn. Goed dat er dan even plaats en tijd is voor rust en bezinning tijdens een zogenaamde High tea in Restaurant Bis aan de Lijnmarkt, zo’n straat en plek waar de tijd gelukkig heeft stil gestaan. Waarna zich tijdens het vervolg van de terugreis steeds bekender terrein aandient zonder dat sleur en routine ook maar enige kans kunnen krijgen. Ook op en langs de snelweg is er genoeg te doen en te zien, als je je vizier er maar op wilt richten, op dat tableau vivant dat zich daar permanent bevindt. Op die manier en met de tijd voor een laatste en samenvattende stop in de buurt van Venray zijn die 350 kilometer maar wat snel en gemakkelijk verteerd. En blijft autorijden alleen maar meevallen en eigenlijk gewoon een plezier, op zo’n dag die nooit als een andere blijkt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 350 Kilometer terug

  1. Sjoerd zegt:

    Als je de tijd neemt om alle goed te zien is er van alles te beleven langs de weg die je neemt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s