‘De meiden’ in Geleen

Er blijkt amateurtoneel en amateurtoneel te zijn. Wat zoveel wil zeggen dat niet al die oprechte amateurtoneelspelers en – gezelschappen op dezelfde grote hoop gegooid moeten worden. Zoveel is sinds afgelopen vrijdag in het Geleense Theater Karroessel wel weer duidelijk geworden. Allereerst zijn er in royale mate de plaatselijke of dorpstoneelverenigingen, met vooral een sociale functie, die op de eerste plaats een ontmoetingspunt vormen voor haar leden. Daarnaast zal zo’n vereniging ook iets voor de locale gemeenschap willen betekenen. Waaraan dan ook uitvoering wordt gegeven met enkele voorstellingen per jaar, waarin niet verder hoeft te worden gegaan dan de vertoning van een klucht of komedie. Omdat zo’n avondje uit wel leuk en gezellig moet blijven. Niks mis met zulk onschuldig vermaak. Maar zoals gezegd, is er echt meer aan de hand in amateurtoneelland. Omdat er dus ook gezelschappen zijn die weliswaar niet verder dan hun eigen schaduw willen springen, maar beslist wel behept zijn met een zekere ambitie, met de behoefte om er op het eigen niveau toe te doen en dus toneelstukken te brengen die schuren, tegen de draad in zijn en eerder uitnodigen om recht op te gaan zitten in plaats van onder uit te zakken.

Moedig kan de inname van zo’n postie zeker genoemd worden, en zelfs spannend omdat het maar afwachten is of er belangstelling voor bestaat, nog los van het feit of de handen ervoor op elkaar gebracht zullen worden. In dat licht en tegen die achtergrond moet de keuze van het theatergezelschap “Dames en heren” beschouwd en beoordeeld te worden om “De meiden” te spelen, het fameuze stuk van een van de meest tegendraadse Franse schrijvers, Jean Genet, die er in zijn tijd, de vijftiger en zestiger jaren, al behoorlijk opzien mee baarde, rauw en rebels als zijn toon erin was. En laten die drie actrices en hun regisseuse op dat kleine podium en in de intimiteit van het Theater Karroessel erin geslaagd zijn om die door Genet gebezigde toon meer dan raak te treffen, zonder schmieren en die te grote gebaren waaraan het amateurtoneel zo snel mank kan gaan. En dat is al een compliment waard, zoals het ook een prestatie van formaat genoemd mag worden om het kleine, kritische gezelschap van toeschouwers vijfenzeventig minuten muisstil, bijna ademloos te houden. Met amateurtoneel dat die kwalificatie ruimschoots ontsteeg.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘De meiden’ in Geleen

  1. Sjoerd zegt:

    Zo zie je maar weer dat je daarvoor niet ver hoeft te reizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s