Van het populistisch front

Van het populistisch front is er nog altijd genoeg nieuws te melden. De luidruchtigheid blijft er hoogtij vieren, waarbij het volume doorlopend de boventoon voert, de inhoud op de tweede plaats komt en smaak totaal niet aan de orde is. Als daar al niet over te twisten valt, dan geldt dat met name voor wat er aan gedachten en initiatieven uit die gelederen geproduceerd wordt. Zoals een barbecue voor een moskee. Het enkele idee al. Hoe krijg je het verzonnen? Want beneden elk peil en dus onmogelijk in staat om ook maar een enkel doel te dienen, laat staan om tegenstanders of op zijn minst de twijfelaars van een eigen gelijk, als dat er is, te overtuigen. Smakeloosheid troef dus bij de populisten. Of is dit het ultieme middel om in elk geval de aandacht te trekken? Dat dan zeker nergens op lijkt en misschien wel des te meer afschrikt in dit land waar de polder en de gulden middenweg nog altijd ’s lands morele infrastructuur bepalen. Waarmee eigenlijk alleen maar gezegd wil zijn dat Pegida vooral deze weg moet blijven bewandelen in haar extreem – rechtse strijd tegen islam en immigratie, die niet hopelozer kan zijn en zich ook als zodanig toont als er gebruik gemaakt wordt van middelen die hetzelfde effect sorteren als de wandeling van de olifant door de porceleinkast.

Want nogmaals, hoe krijg je het anders verzonnen om voor een moskee een barbecue met varkensvlees als hoofdgerecht te organiseren? Is dat de gebruikelijke en gedachte plaats voor een dergelijk festijn? Welk doel is hiermee gediend? Domheid ten top die slechts tot zo’n soort manifestatie kan leiden, welke geen betere naam verdient dan jereinste provocatie. De goede smaak is hier allang voorbij, terwijl de weg naar de taktiek van de verschroeide aarde is ingeslagen. Afbraak die alleen kan zijn voorgekomen uit een totaal verziekt brein. Des te vreemder en zelfs verontrustender nog is de goedkeuring die Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, gaf om deze barbecue op die plaats te houden. Omdat de democratie daarin voorziet en er tegen bestand is, luidde zijn redenering. Waarbij hij wel even de metafoor vergat dat onze natuur, onze flora ten onder lijkt te gaan aan niet gewenste exoten zoals de Japanse duizendknoop daar een monsterlijk voorbeeld van is. Net zo zou zo iets zieks als Pegida wel aan de wortels van onze samenleving kunnen vreten, als ze daar de kans toe krijgt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Van het populistisch front

  1. Sjoerd zegt:

    Het probleem is de aandacht die er aan besteed wordt. Als niemand erop reageert gebeurt er ook niets…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s